Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχυμένες ιταλικές δυνάμεις στη Μεσόγειο για τη διάσωση μεταναστών

Ενισχυμένες ιταλικές δυνάμεις στη Μεσόγειο για τη διάσωση μεταναστών

Τις ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές περιπόλους ενισχύει από τη Δευτέρα η Ιταλία στη νότια Μεσόγειο, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο κι άλλων μεταναστών που ναυαγούν προσπαθώντας να φτάσουν στο έδαφός της. «Θα τριπλασιάσουμε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στενά της Σικελίας» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, πιέζοντας ταυτόχρονα διαρκώς για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δράση.

Τις ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές περιπόλους ενισχύει από τη Δευτέρα η Ιταλία στη νότια Μεσόγειο, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο κι άλλων μεταναστών που ναυαγούν προσπαθώντας να φτάσουν στο έδαφός της.

«Μια ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για να φυλάσσεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, που έχει μετατραπεί σε τάφο τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα, θα τριπλασιάσουμε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στενά της Σικελίας» πρόσθεσε.

Ο Λέτα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο εν όψει μιας μεγαλύτερης επέμβασης από την ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

«Χρειαζόμαστε ισχυρή δράση για να σταματήσουν τα ναυάγια αυτά» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Μάριο Μάουρο.

Ιταλία και Μάλτα ζητούν άμεση δράση από την ΕΕ για το ζήτημα των προσφύγων, λέγοντας πως η Μεσόγειος «γίνεται νεκροταφείο».

Ο απολογισμός των νεκρών από το δεύτερο ναυάγιο με πλοιάριο που ερχόταν από τη Λιβύη και βυθίστηκε στα μεταξύ Μάλτας και Σικελίας έφτασε την Κυριακή τους 35.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Malta Today, οι 146 επιζώντες του ναυαγίου έχουν μεταφερθεί στη Μάλτα. Πρόκειται για 117 Σύρους, 27 Παλαιστίνιους, έναν Λιβανέζο και έναν Τυνήσιο.

Οι επιζώντες κατηγορούν τον Τυνήσιο ότι ήταν ο καπετάνιος του πλοίου. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων.

Περίπου 56 Σύροι που επέβαιναν στο πλοίο που ναυάγησε την Παρασκευή διασώθηκαν από πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το οποίο έδεσε την Κυριακής σε λιμάνι της Σικελίας.

Πλοία που μεταφέρουν μετανάστες συνεχίζουν να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της νύχτας μια περίπολος του ιταλικού ναυτικού εντόπισε 14 ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα πλοιάριο, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα εννέα μηνών έγκυο, η οποία μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Λαμπεντούζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024