Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρέθηκαν σκληρά ναρκωτικά σε πλοίο της Greenpeace, υποστηρίζει η Ρωσία

Βρέθηκαν σκληρά ναρκωτικά σε πλοίο της Greenpeace, υποστηρίζει η Ρωσία

Σκληρά ναρκωτικά και ύποπτο εξοπλισμό υποστηρίζουν ότι βρήκαν ρώσοι ερευνητές μέσα στο παγοθραυστικό Αrctic Sunrise της Greenpeace, το πλήρωμα του οποίου συνελήφθη τον περασμένο μήνα από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της πειρατείας. Η Greenpeace κάνει λόγο για δυσφήμιση της οργάνωσης και τονίζει ότι πρόκειται για ιατρικές προμήθειες που υποχρεούνται να διαθέτουν τα πλοία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σκληρά ναρκωτικά και ύποπτο εξοπλισμό υποστηρίζουν ότι βρήκαν ρώσοι ερευνητές μέσα στο παγοθραυστικό Αrctic Sunrise της Greenpeace, το πλήρωμα του οποίου συνελήφθη τον περασμένο μήνα από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της πειρατείας.

«Κατά τη διάρκεια έρευνας στο πλοίο κατασχέθηκαν ναρκωτικά (όπιο και μορφίνη)» δήλωσε η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας.

Το ακατέργαστο όπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μορφίνης ή ηρωίνης.

Η Greenpeace τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι όποια αναφορά σε παράνομα ναρκωτικά αποτελεί δυσφήμιση για την οργάνωση.

«Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι οι ρωσικές αρχές αναφέρονται σε ιατρικές προμήθειες που τα πλοία μας υποχρεούνται να διαθέτουν βάσει του Δικαίου της Θάλασσας» τονίζει.

Σύμφωνα με την ανακριτική επιτροπή, οι κατηγορίες κατά ορισμένων από τους ακτιβιστές που βρίσκονται υπό κράτηση μπορεί να αλλάξουν λόγω των νέων αποδεικτικών στοιχείων που εντοπίστηκαν στο πλοίο.

Εκτός από τα σκληρά ναρκωτικά η επιτροπή ανέφερε ότι βρέθηκε και ύποπτος εξοπλισμός «διττής τεχνολογίας», ο οποίος «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για οικολογικούς σκοπούς» τονίζουν οι Ρώσοι.

Με τον όρο «διττή τεχνολογία» χαρακτηρίζεται ο εξοπλισμός εκείνος που μπορεί να έχει και στρατιωτική χρήση.

Ο εκπρόσωπος της ανακριτικής επιτροπής Βλαντιμίρ Μάρκιν ανέφερε επίσης ότι οι ερευνητές βρίσκονται πολύ κοντά στο να ταυτοποιήσουν τα άτομα που «εμβόλισαν σκοπίμως τα σκάφη της ακτοφυλακής (…) θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εκπροσώπων των δημόσιων αρχών».

Το πλήρωμα του Arctic Sunrise, συνολικά 30 άτομα, τέθηκε υπό κράτηση στο Μουρμάνσκ, όταν κομάντος της ρωσικής ακτοφυλακής που κατέβηκαν από ελικόπτερο, σταμάτησε (στις 19 Σεπτεμβρίου) το πλοίο στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Ορισμένοι από τους ακτιβιστές είχαν επιχειρήσει να ανέβουν σε πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom για να καταγγείλουν τους κινδύνους που, σύμφωνα με την Greenpeace, δημιουργεί για το περιβάλλον.

Oι Ρώσοι απήγγειλαν στο πλήρωμα-τέσσερις Ρώσοι και 26 άτομα από 17 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων έξι Βρετανοί, δύο Καναδοί, ένας Αμερικανός και ένας Γάλλος- κατηγορίες για πειρατεία, οι οποίες επισύρουν κάθειρξη έως 15 ετών.

Πρόσφατα η Ολλανδία ανακοίνωσε την έναρξη νομικής διαδικασίας εναντίον της Ρωσίας για να επιτύχει την απελευθέρωση του πληρώματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024