Το ουίσκι δεν έχει παντού την ίδια γεύση, ακόμα κι αν πρόκειται για την ίδια μάρκα, υποστηρίζουν οι βρετανοί επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι, η γεύση του αλλάζει ανάλογα με το χώρο πού το πίνει κανείς.

Ο Δρ Τσαρλς Σπενς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στο πως κάποιος αντιλαμβάνεται το ποτό που πίνει και πόσο του αρέσει.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Flavour, ο Δρ Σπενς και οι συνεργάτες του έκαναν πειράματα σε ομάδα 400 εθελοντών, εξετάζοντας κατά πόσο αντιλαμβάνονταν διαφορετικά τη γεύση του ουίσκι, ανάλογα με τα διαφορετικά πράγματα που έβλεπαν, άκουγαν και μύριζαν γύρω τους.

Τα πειράματα σε τρεις διαφορετικά διαμορφωμένους χώρους έδειξαν ότι η γεύση του ίδιου ουίσκι διαφοροποιείται σε ποσοστό 10% έως 20%, ανάλογα με το περιβάλλον που κάποιος το πίνει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη κατά τη διαμόρφωση των χώρων όπου καταναλώνονται αλκοολούχα ποτά (μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.).

Οι εθελοντές έτειναν να προσδίδουν στο ουίσκι πού έπιναν, μια γεύση σχετική με την αίσθηση του περιβάλλοντος χώρου. Για παράδειγμα, ένα «γλυκό» δωμάτιο έκανε το ουίσκι στον ουρανίσκο να φαίνεται πιο γλυκό και ένα δωμάτιο με ξύλινη επένδυση προσέδιδε μια γεύση ξύλου στο ποτό.

Παρεμπιπτόντως, αυτή ακριβώς η «ξύλινη» γεύση (υπό τους ήχους των ξύλων που καίγονται στο τζάκι) ήταν που άρεσε περισσότερο από κάθε άλλη στους πότες.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr