Οι εκλογείς στην Ιρλανδία απέρριψαν το κυβερνητικό σχέδιο να καταργηθεί η Γερουσία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, «όχι» ψήφισε το 51,7% των ψηφοφόρων, ενώ «ναι» το 48,3%.

Το αποτέλεσμα αποτελεί ήττα για την κυβέρνηση συνασπισμού υπό το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκάελ, που πρότεινε να καταργηθεί η δαπανηρή για τη χώρα Γερουσία, ώστε να εξοικονομούνται περί τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι είχε στηρίξει την πρόταση για κατάργηση της Γερουσίας στο σκεπτικό ότι έτσι η χώρα θα αποκτήσει ένα πιο απλό, αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα διακυβέρνησης.

Ωστόσο, οι πολέμιοι της πρότασης αντέτειναν ότι η Γερουσία πρέπει να διατηρηθεί και να μεταρρυθμιστεί, καθώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με το BBC, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε στο 40%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Η Γερουσία -που συστάθηκε το 1922- έχει το δικαίωμα να καθυστερεί την επικύρωση νομοσχεδίων της Βουλής για έως και 90 ημέρες καθώς και να προτείνει τροποποιήσεις σε αυτά. Μπορεί επίσης να προτείνει νομοσχέδια, εκτός από σχέδια νόμου που αφορούν την οικονομία και τα δημοσιονομικά. Για να προχωρήσουν τροποποιήσεις σε νομοσχέδια, χρειάζεται η έγκριση της Βουλής.

«Τώρα είναι ώρα να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό Έντα Κένι και να συζητήσουμε το πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη Γερουσία» δήλωσε η γερουσιαστής Κάθριν Ζαπόουν. Ο γερουσιαστής Ντέιβιντ Νόρις, ο οποίος έχει αγωνιστεί υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στη Γερουσία, είπε ότι η σημερινή είναι μια σπουδαία μέρα για την δημοκρατία στην Ιρλανδία.

Στη Γερουσία μέλη αναδεικνύονται 11 υποψήφιοι που προτείνει ο πρωθυπουργός και έξι μέλη που εκλέγονται από αποφοίτους του εθνικού πανεπιστημίου της Ιρλανδίας και του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου. Τα υπόλοιπα 43 μέλη εκλέγονται από τα μέλη της Βουλής, απερχόμενους γερουσιαστές και συμβούλους.

Το σύστημα ανάδειξης των γερουσιαστών εκτιμάται πως είναι ένα από τα πεδία στα οποία θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό