Εκλογή μουφτή από την «τουρκική κοινότητα» στη Θράκη ζητεί ο Ερντογάν
Για «τουρκική κοινότητα» στη Θράκη μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συνδέοντας κι αυτός -μετά τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου- το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με την εκλογή μουφτή.
Για «τουρκική κοινότητα» στη Θράκη μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συνδέοντας κι αυτός -μετά τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου- το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με την εκλογή μουφτή.
Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα και αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή μουφτή στη Θράκη από την «τουρκική κοινότητα».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «εν αναμονή της εξαγγελίας της δέσμης μέτρων εκδημοκρατισμού, η ελληνική κοινότητα πίστευε ότι το χρόνιο αίτημά της θα έβρισκε ανταπόκριση, αλλά, τελικά, η εξαγγελία των μέτρων άφησε διάχυτη μια αίσθηση απογοήτευσης».
Ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι ο μουφτής που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη «μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα», υποστηρίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Εμείς (η τουρκική κυβέρνηση) δεν διορίζουμε τον Έλληνα Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;» σχολίασε ο Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους κληρικούς λόγω έλλειψης μελών της Ιεράς Συνόδου».
Παράλληλα, είπε ότι στην Αθήνα υπάρχουν δύο τεμένη που κατεδαφίστηκαν και συμπλήρωσε: «Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αλλάζουν τα δικαιώματα για εργασίες σε ακίνητα
- Γιατί ο νέος οδικός χάρτης της ΕΕ για τα social media είναι πιο αυστηρός από ό,τι φαίνεται; – Πού αποσκοπεί;
- Τζόαν Ντίντιον: Οι επιστολές και οι οικογενειακές πληγές που αποκαλύπτει το προσωπικό της αρχείο
- Scrolling, αυτή η μάστιγα: Τέσσερις τρόποι να το περιορίσουμε
- Marfin: Η 46χρονη στο «στόχαστρο» και άλλης δικογραφίας
- Η Άνια Τέιλορ-Τζόι ήταν παιδί του Χάρι Πότερ: Δεν έχει διαβάσει ποτέ τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών





