Κατάργηση του βέτο στον ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου εισηγείται η Γαλλία
Την πρόταση για κατάργηση του δικαιώματος βέτο που διαθέτουν τα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται απόφαση σχετικά με εγκλήματα πολέμου επαναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς -επικαλούμενος την παράλυση που υπήρχε επί δυόμισι χρόνια στα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με το Συριακό ζήτημα εξαιτίας της στάσης Ρωσίας και Κίνας.
Την πρόταση για κατάργηση του δικαιώματος βέτο που διαθέτουν τα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται απόφαση σχετικά με εγκλήματα πολέμου επαναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς με φόντο το Συριακό ζήτημα.
«Όταν το Συμβούλιιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αποφανθεί για ένα μαζικό έγκλημα, τα μόνιμα μέλη θα έπρεπε να δεσμεύονται ότι θα παραιτούνται από το δικαίωμα βέτο» αναφέρει ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι εννοεί με τον όρο «μαζικά εγκλήματα».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Συρία, ο Λοράν Φαμπιούς υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επί δυόμισι χρόνια αδυνατούσε να πάρει απόφαση, λόγω του βέτο που πρόβαλαν η Ρωσία και η Κίνα. «Χρειάστηκε να περιμένουμε περισσότερα από δύο χρόνια και να μετρήσουμε 120.000 νεκρούς στη Συρία μέχρι να σταματήσει η παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να ληφθεί απόφαση» σημειώνει.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
«Η παράλυση του ΟΗΕ επί δύο χρόνια, με τις δραματικές συνέπειες που είχε σε ανθρωπιστικό επίπεδο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επαφίεται στα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να προχωρήσουν στην εθελούσια κατάργηση του δικαιώματος βέτο που έχουν» προσθέτει ο Φαμπιούς.
«Για να είμαστε ρεαλιστές, κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει εάν απειλούνται τα θεμελιώδη εθνικά δικαιώματα ενός μονίμου μέλους του Συμβουλίου» συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, χωρίς και πάλι να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε επαναφέρει τη συγκεκριμένη πρόταση του Παρισιού για την κατάργηση του δικαιώματος βέτο σε περιπτώσεις γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου, στην ομιλία του στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η«ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων: Πόσοι πληρώνουν φόρο, πόσοι παίρνουν επιστροφή
- Κέιτι Πέρι: Πέταξε την πιστωτική της κάρτα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι γιατί δεν είχε κέρματα
- Β. Κικίλιας: «Θα υπερασπιστούμε την Κρήτη από τους σύγχρονους λαθρέμπορους»
- ΠΑΣΟΚ: Καν’ το όπως ο Σάντσεθ;
- Stoiximan GBL: Τα σενάρια για την αποφυγή του υποβιβασμού – Τι χρειάζονται Πανιώνιος και Μαρούσι
- Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της
- Η Νέα Μετα-δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη
- Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100 – Η ηλικιακή πυραμίδα του πληθυσμού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/vladyslav-tobolenko-i5v1q3XxhgQ-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442