Εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Αν και αναγνωρίζει τη δημοσιονομική πρόοδο και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας , ωστόσο υπογραμμίζει πως τόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης, όσο και το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι υπερμεγέθη.

Εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Αν και αναγνωρίζει τη δημοσιονομική πρόοδο και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας , ωστόσο υπογραμμίζει πως τόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης, όσο και το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι υπερμεγέθη.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε η Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-/Β» για την Ελλάδα, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (οutlook). Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P το μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η αξιοσημείωτη προσαρμογή του προϋπολογισμού και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητά της ελληνικής οικονομίας καταδεικνύουν εξισορρόπηση.

Συγκεκριμένα, η S&P αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «Β-» για την Ελλάδα αντικατοπτρίζει τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, το υψηλό κρατικό χρέος και τη σημαντική θέση εξωτερικού χρέους.

Παράλληλα, η αξιολόγηση στηρίζεται από το συγκριτικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τις σημαντικές διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες πιστωτικές γραμμές που δίνονται υπό προϋποθέσεις από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο οίκος θεωρεί πως  το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014, ενώ θεωρεί ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται καθώς οι εγχώριες τράπεζες συγκρατούν την χρηματοδότηση και οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απομόχλευση.

Ακόμη, προβλέπει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2013, από σχεδόν 15% το 2008, με σημαντική συρρίκνωση των εισαγωγών και χαμηλότερες πληρωμές σε τόκους μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους το 2012.

Μεσοπρόθεσμα εκτιμά ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ενισχυθεί σταδιακά ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου επαναπροσανατολισμού της οικονομίας προς την εξωτερική ζήτηση.

«Αυτό θα γίνει καθώς η παρούσα αδύναμη πορεία των εξαγωγών θα ενισχυθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ειδικότερα εάν συνοδεύεται από πολιτική σταθερότητα», τονίζεται στην έκθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr