Επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων «βλέπει» η Alpha Bank
Η ροή επανόδου των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να ενδυναμωθεί, λόγω της σταθερής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος από τον Νοέμβριο του 2012 και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank. Σημειώνουν ακόμη ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ήδη από το 2013, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του σημαντικά αναδιαρθρωμένου δημοσίου χρέους.
Η ροή επανόδου των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να ενδυναμωθεί, λόγω της σταθερής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος που σημειώνεται από τον Νοέμβριο του 2012 και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που τους εξασφαλίζει επαρκή βάση ιδίων κεφαλαίων στα επόμενα έτη, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Επιπλέον, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στη γενική κυβέρνηση ήδη από το 2013, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του σημαντικά αναδιαρθρωμένου ελληνικού δημοσίου χρέους.
Επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης δημιουργεί τις συνθήκες για σταδιακή μείωση και του πολιτικού κινδύνου, που έχει κάποια σημασία ιδιαίτερα για τις τραπεζικές καταθέσεις, αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν οριακή μείωση στα 162,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013, από 162,3 δισ. τον Ιούλιο του 2013, σημειώνοντας μηνιαία μείωση κατά +0,1%.
Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις ιδιωτών παρουσίασαν αύξηση κατά +6,1% τον Αύγουστο του 2013, όπως και τον Ιούλιο του 2013, έναντι μείωσής τους κατά – 7,3% τον Δεκέμβριο του 2012 και – 19,7% τον Αύγουστο του 2012.
Οι καταθέσεις όψεως και οι καταθέσεις προθεσμίας σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά +19,4% και +7,4% αντίστοιχα, ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου παρουσίασαν οριακή άνοδο (+0,1%).
Σημειώνεται ότι από τα μέσα Ιουνίου 2012 ως το τέλος Αυγούστου 2013 είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 15,3 δισ. ευρώ (11,5 δισ. ευρώ από το τέλος Ιουνίου 2012).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επενδύοντας στη νέα εικόνα της πρωτεύουσας και στο μέλλον της αστικής διαμονής
- Πυροπροστασία περιοχών με βιομηχανικούς χώρους: Απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και ελάχιστος έλεγχος
- «Θα είναι η πιο αιματηρή ταινία μου» – Στο επόμενο έργο του Ντάριο Αρτζέντο πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Ιπέρ
- Σπουδές για τον κόσμο που έρχεται: Computer Science και Data Science στο UNIC Athens
- Βραζιλία: Ανησυχεί για πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ
- Νέα ομάδα, νέα πόλη, νέος Γιάννης και νέο νούμερο: Ποιον αριθμό επέλεξε ο Αντετοκούνμπο στους Χιτ (pic)
- Η Ουκρανία εκτόξευσε πάνω από 400 drones προς τη Μόσχα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
- Γελασμένη η κυβέρνηση εάν πιστεύει ότι έχει τελειώσει η υπόθεση των υποκλοπών – ιδίως όταν πρώην πρωθυπουργός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-9b5dvrjb05g-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442