Αποσύρεται η διάταξη για το πρόστιμο των 1.000 για μη έκδοση απόδειξης
Αποσύρεται τελικώς η διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το πρόστιμο των 1.000 ευρώ σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων. Στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών δήλωσαν στο in.gr πως είχαν πλήρη άγνοια για τη διάταξη που προέβλεπε την επιτόπια βεβαίωση φορολογικής παράβασης και επιβολή προστίμου από εφοριακούς και από αστυνομικούς.
Πλήρη άγνοια για τη διάταξη που περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προέβλεπε την επιτόπια βεβαίωση φορολογικής παράβασης και επιβολή προστίμου ύψους 1.000 ευρώ από εφοριακούς, αλλά και από αστυνομικούς, σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων, έχουν στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.
Όπως ανάφεραν στο in.gr, η σχετική διάταξη που περιλήφθηκε στο άρθρο 33 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που τέθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η οποία αποσύρθηκε σήμερα, δεν ήταν σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών.
Η διάταξη προέβλεπε πως όποιος δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβείς αποδείξεις λιανικών συναλλαγών τιμωρείται, πέραν των λοιπών προβλεπόμενων κυρώσεων, με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ. Αν η αξία της συναλλαγής, για την οποία δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς η απόδειξη, υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.
Σε ερώτηση για το ποιος έλαβε την πρωτοβουλία για την εν λόγω διάταξη, οι συνεργάτες του κ. Στουρνάρα παρέπεμψαν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης.
Η αποσυρθείσα διάταξη προέβλεπε πως αρμόδια όργανα για την βεβαίωση των προστίμων θα είναι τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μάλιστα, προέβλεπε πως ο τύπος του εντύπου βεβαίωσης φορολογικής παράβασης και η διαδικασία βεβαίωσης, επιβολής και είσπραξης του διοικητικού προστίμου θα έπρεπε να καθορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΛΑΣ: Ο Αδωνισμός, είναι η πολιτική φιλοσοφία Μητσοτάκη και το τελευταίο καταφύγιό του
- Παναγιώτης Νέστορας: «Το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι γιατί τόσο μίσος, ποιοι είναι πίσω από τους εκτελεστές»
- Επίδειξη μίσους στη Βόρεια Ιρλανδία: Ομοίωμα τζαμιού πυρπολήθηκε έξω από το Μπέλφαστ
- H OpenAI απαντά στην Anthropic με νέο πολυεργαλείο για επιχειρήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Οι «Καμπάνες» του, γίνονται το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ στα Billboard
- Προοπτική για κοινωνικές κατοικίες ιατρών στην Κάρπαθο
- Τραγωδία στη Γαλλία μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ: 17χρονη έχασε τη ζωή της μετά από πτώση από φορτηγό (vids)
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442