Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματική με τα φάρμακα για την θεραπεία της καρδιοπάθειας, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Ο Δρ Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης Ασθενειών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, και ο Δρ Χουσεΐν Νάσι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση μιας σειράς δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά 340.000 άτομα και συνέκριναν την γυμναστική με τη φαρμακευτική αγωγή, στη διαχείριση των καρδιακών νοσημάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η χρήση των φαρμάκων αυξάνεται διαρκώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγοι ενήλικοι αφιερώνουν χρόνο για να γυμναστούν. Παρατήρησαν ωστόσο ότι τα καρδιολογικά φάρμακα και η γυμναστική είναι συγκρίσιμα από άποψη θνησιμότητας των ασθενών, με δύο εξαιρέσεις: τα διουρητικά φάρμακα που σαφώς υπερτερούν έναντι της γυμναστικής στη θεραπεία των καρδιοπαθειών, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα φάρμακα για το εγκεφαλικό επεισόδιο, με την άσκηση να έχει καλύτερα αποτελέσματα από άποψη προσδόκιμου ζωής του ασθενούς.

Η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει έως 50% τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και καρκίνο, καθώς επίσης να μειώσει έως 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ταυτόχρονα, τονώνει την αυτοπεποίθηση, την ψυχική διάθεση και την ποιότητα του ύπνου, ενώ βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, γυμναστική κ.α.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο