Κυβέρνηση μειοψηφίας στη Νορβηγία σχηματίζουν το κόμμα της κεντροδεξιάς και, για πρώτη φορά στη χώρα, το ξενοφοβικό κόμμα «Πρόοδος». Το κόμμα των Συντηρητικών της πρωθυπουργού, πλέον, Έρνα Σόλμπεργκ, απέσπασε τη συμφωνία των άλλων δύο μικρότερων κομμάτων της κεντροδεξιάς για «στενή συνεργασία», αλλά όχι συγκυβέρνηση. Πρώτο, αλλά μη αυτοδύναμο, κόμμα στη Βουλή παραμένουν οι μέχρι πρότινος κυβερνώντες Εργατικοί.

Κυβέρνηση μειοψηφίας στη Νορβηγία σχηματίζουν το κόμμα της κεντροδεξιάς και, για πρώτη φορά στη χώρα, το ξενοφοβικό κόμμα «Πρόοδος».

Το κόμμα των Συντηρητικών της πρωθυπουργού, πλέον, Έρνα Σόλμπεργκ, απέσπασε τη συμφωνία των άλλων δύο μικρότερων κομμάτων της κεντροδεξιάς για «στενή συνεργασία», αλλά όχι συγκυβέρνηση.

Η Σόλμπεργκ αποσκοπούσε σε δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό με τη συνεργασία του κόμματός της με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, αλλά και το κόμμα της Προόδου -που έχει ισχυρά ξενοφοβικές θέσεις.

Τελικά όμως, εξαιτίας των αποκλίσεων, την Τρίτη το Όσλο κατέληξε σε κυβέρνηση μειοψηφίας Συντηρητικών-Προόδου, με συμφωνία για στήριξη των άλλων δύο κεντροδεξιών κομμάτων στην Βουλή.

Πρόκειται για πρώτη φορά που το ακροδεξιό κόμμα της Προόδου συμμετέχει σε κυβέρνηση στο Όσλο. Την εικόνα του δεν έπληξε μάλιστα ούτε καν το ότι ήταν μέχρι το 2006 ο «πολιτικός χώρος» του Άντερς Μπρέιβικ, του ακροδεξιού που είχε βυθίσει στο πένθος τη Νορβηγία με την πολύνεκρη επίθεση στην Ουτόγια το 2011.

Η Έρνα Σόλμπεργκ διαδέχεται στην πρωθυπουργία τον Γενς Στόλτενμπεργκ των Εργατικών. Οι Εργατικοί παραμένουν μεν πρώτη δύναμη στη Βουλή και μετά τις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι κεντροδεξιοί κυβερνητικοί συνασπισμοί στη Νορβηγία δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σταθεροί -όπως το 1986, το 1990 και το 2000, οπότε ανάλογα σχήματα κατέρρευσαν και επέστρεψαν στην κυβέρνηση οι Εργατικοί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr