Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σιγή στη Γερουσία πριν «βραχυκυκλώσει» οικονομικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Σιγή στη Γερουσία πριν «βραχυκυκλώσει» οικονομικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Κλειδωμένες κρατούν οι Δημοκρατικοί τις πύλες της Γερουσίας πριν φτάσει στο Σώμα το τροποποιημένο νομοσχέδιο για να συνεχίσει η χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης, με το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί έχουν βάλει «ανάχωμα» στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να καταψηφιστεί και έτσι, εάν δεν επέλθει συμβιβασμός μέχρι τα μεσάνυχτα, οι δημόσιες υπηρεσίες να μην έχουν χρηματοδότηση και να αναστείλουν μέρος των δραστηριοτήτων τους.

Κλειδωμένες κρατούν τη Δευτέρα οι Δημοκρατικοί τις πύλες της Γερουσίας πριν φτάσει στο Σώμα το τροποποιημένο νομοσχέδιο για να συνεχίσει η χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης, με το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί έχουν βάλει «ανάχωμα» στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να καταψηφιστεί και έτσι, εάν δεν επέλθει συμβιβασμός μέχρι τα μεσάνυχτα, οι δημόσιες υπηρεσίες να μην έχουν χρηματοδότηση και να αναστείλουν μέρος των δραστηριοτήτων τους.

Η Γερουσία (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) είχε περάσει νομοσχέδιο που συνέχιζε τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Αργότερα, η Βουλή (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς) προσέθεσε στο νομοσχέδιο μέτρα που μπλοκάρουν την χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης του συστήματος περίθαλψης -του περιβόητου Obamacare, κόκκινη σημαία για τους Ρεπουμπλικανούς- και το τροποποιημένο νομοσχέδιο επιστρέφει τη Δευτέρα στη Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας φαίνονται αποφασισμένοι να μπλοκάρουν το τροποποιημένο νομοσχέδιο στην ψηφοφορία το απόγευμα (τοπική ώρα) ενώ τα μεσάνυχτα λήγει το αμερικανικό οικονομικό έτος. Έτσι, χωρίς να έχει κυρωθεί μέτρο που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση, οι αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει την Τρίτη να απολύσουν -έστω και προσωρινά- μη απαραίτητο δημόσιο προσωπικό, περιστέλλοντας τις λειτουργίες τους.

Τέτοιο οικονομικό «βραχυκύκλωμα» θα είναι το πρώτο σε 17 χρόνια αλλά δεν θα ήταν ιδιαίτερα σπάνιο -υπάρχουν 17 τέτοια προηγούμενα τις τελευταίες τρεισήμιση δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ, χρησιμοποιεί όσα θεσμικά μέσα διαθέτει για να διασφαλίσει πως το τροποποιημένο νομοσχέδιο δεν θα περάσει: Κράτησε κλειστή την Γερουσία ώστε να αποφευχθούν διαβούλευσεις στους διαδρόμους που μπορεί να πιέσουν Δημοκρατικούς γερουσιαστές με στόχο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η μάχη στο Καπιτώλιο έχει σταματήσει να δίνεται για να βρεθεί συμβιβασμός και πλέον έχει γίνει κόντρα αλληλοκατηγοριών για το ποιος θα ευθύνεται για την -όλο και πιθανότερη- παράλυση των αμερικανικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, η Βουλή ψήφισε και νομοσχέδιο που διασφαλίζει πως το στράτευμα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση ό,τι κι αν γίνει τα ξημερώματα της Τρίτης -ένα σαφέστατο σημάδι πως το ναυάγιο θεωρείται σχεδόν δεδομένο.

Οι κινήσεις της Γερουσίας δεν αφήνουν χρονικό περιθώριο στη Βουλή να αλλάξει στάση. Αυτό που αναμένεται να κάνουν οι γερουσιαστές είναι να απορρίψουν το βράδυ της Δευτέρας το τροποποιημένο νομοσχέδιο της Βουλής, να ψηφίσουν νέα εκδοχή του από την οποία θα λείπουν τα εμπόδια στο Obamacare και να το στείλουν ξανά στη Βουλή -ρίχνοντας ξανά το μπαλάκι στους Ρεπουμπλικανούς.

Η αμερικανική κοινή γνώμη φαίνεται οριακά να ρίχνει την ευθύνη στους Ρεπουμπλικανούς για το αδιέξοδο. Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι ερωτώμενοι με μικρή διαφορά θεωρούν το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών υπεύθυνο για την επικρεμάμενη απειλή της μερικής παράλυσης, όπως είχαν θεωρηθεί υπεύθυνοι και για τις δύο τελευταίες τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024