Ρύθμιση κατά της καταχρηστικής παραίτησης βουλευτών ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η διάταξη, που κατά τις πληροφορίες πρόκειται να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα εισέλθει προς συζήτηση στη Βουλή, έχει την έγκριση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η ρύθμιση θα απαντά στις απειλές της Χρυσής Αυγής που -όπως φημολογείται- σχεδιάζει ομαδική παραίτηση βουλευτών της ή παραιτήσεις βουλευτών της κατά κύματα, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε, άλλωστε, με το μήνυμά του πριν φύγει για τις ΗΠΑ ότι δεν επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες. «Δικαιοσύνη, σταθερότητα και όχι εκλογές» δήλωσε.

Δεδομένου ότι η διάταξη θα ισχύσει από την ψήφισή της και μετά, η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει ενδεχόμενες εξελίξεις.

Πάντως, σε περίπτωση παραίτησης βουλευτών της Χρυσής Αυγής (και όλων των αναπληρωματικών), το Σύνταγμα και η νομοθεσία προβλέπουν επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες, από τις οποίες έχουν αναδειχθεί οι βουλευτές που παραιτήθηκαν. Την έδρα θα λάβει το πρώτο σε ψήφους κόμμα στην κάθε περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παραίτησης του βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, η κυρίαρχη άποψη των συνταγματολόγων είναι ότι μπορεί να παραμείνει κενή και έτσι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικών βουλευτικών εκλογών.

Στο ζήτημα αναμένεται να αναφερθεί ο Ευ.Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα, Δευτέρα, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ