Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει το ΤΧΣ για τη Εurobank

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει το ΤΧΣ για τη Εurobank

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω του 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Eurobank για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να επανιδιωτικοποιηθεί, δήλωσε πηγή στο Reuters. Το ΤΧΣ αποφάσισε η τράπεζα να εκδώσει νέες μετοχές αντί να πωληθούν υφιστάμενες που κατέχει το Ταμείο και έχει προσλάβει την JP Morgan και την Lazard ως συμβούλους εν όψει της προθεσμίας του Μαρτίου του 2014 που έχει θέσει η τρόικα για να επιστρέψει η τράπεζα σε ιδιωτικά χέρια.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω του 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Eurobank για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να επανιδιωτικοποιηθεί, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters.

Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα, υπενθυμίζεται, ήταν η μόνη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, της οποίας οι κεφαλαιακές ανάγκες καλύφθηκαν αποκλειστικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αυτή τη στιγμή το ΤΧΣ κατέχει το 95% της Eurobank. Το ΤΧΣ έχει προσλάβει την JP Morgan και την Lazard ως συμβούλους ενόψει της προθεσμίας του Μαρτίου του 2014 που έχει θέσει η τρόικα για να επιστρέψει η τράπεζα σε ιδιωτικά χέρια, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι με γνώση της διαδικασίας.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το ΤΧΣ αποφάσισε η τράπεζα να εκδώσει νέες μετοχές αντί να πωληθούν υφιστάμενες που κατέχει το Ταμείο, προκειμένου να βελτιωθεί η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

Τα επιπλέον κεφάλαια θα «ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ», δήλωσε μία από τις πηγές.

«Πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΧΣ Χρήστος Σκλαβούνης στο Reuters, χωρίς να αναφέρει το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.

Άλλες πηγές με γνώση της διαδικασίας είπαν ότι το ακριβές ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από την έκβαση των τεστ αντοχής των τραπεζών που πραγματοποιεί η BlackRock.

Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Δεκέμβριο, ωστόσο προηγουμένως ίσως να υπάρξουν κάποιες ενδείξεις.

Η Eurobank, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,1% στα τέλη Ιουνίου, είναι η πιο αδύναμη κεφαλαιακά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Δύο πηγές είπαν στο Reuters ότι κάποιοι θεσμικοί επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, συμπεριλαμβανομένων Βορειοαμερικανών με εμπειρία σε επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην ευρωζώνη.

«Το Ταμείο, μαζί με την τράπεζα και τους αντίστοιχους συμβούλους μας, θα αναζητήσει προσεκτικά επενδυτές που θα προσθέσουν αξία», είπε ο κ. Σκλαβούνης.

Έναρξη διαδικασίας συγχώνευσης με ΤΤ

Εν τω μεταξύ, την έναρξη της διαδικασίας συγχωνεύσεως των τραπεζών Eurobank και Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών.

Η συγχώνευση θα γίνει με απορρόφηση του Νέου ΤΤ από την Eurobank, με ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των δύο τραπεζών.

Κοινή ημερομηνία ισολογισμών μετασχηματισμού ορίστηκε η 30 Ιουνίου 2013.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024