Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Μικρότερο του αναμενόμενου» το κοίτασμα στο οικόπεδο Αφροδίτη της Κύπρου

Προσγείωση σε σχέση με τα αναμενόμενα από τα κυπριακά κοιτάσματα, φέρνουν τα αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Τα αποτελέσματα, αν και μειώνουν τους αριθμούς, επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος έχει ένα σημαντικό κοίτασμα, μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου, με τελικές αξίες της τάξης των 35- 40 δισ. ευρώ.

Προσγείωση σε σχέση με τα αναμενόμενα από τα κυπριακά κοιτάσματα, φέρνουν τα αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, όλα δείχνουν ότι οι αριθμοί είναι οριακοί -λίγο πιο κάτω- από το βασικό κριτήριο, που είναι οι απαιτούμενες ποσότητες, από το συγκεκριμένο κοίτασμα, για τη λειτουργία τερματικού με δυνατότητα παραγωγής 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, τα όρια των 3,6 έως 7,6 τρισ. κυβικά πόδια που ανακοινώθηκαν στην πρώτη γεώτρηση, δεν θα αυξηθούν με τη νέα γεώτρηση που ολοκληρώθηκε. Αντίθετα θα υπάρξει αισθητή -όχι όμως απαγορευτική- μείωση των αριθμών.

Τα αποτελέσματα αυτά, αν και μειώνουν τους αριθμούς, επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος έχει ένα σημαντικό κοίτασμα, μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου, με τελικές αξίες της τάξης των 35- 40 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, είναι πλέον σίγουρο ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, σε άλλο τμήμα του κοιτάσματος, που θα καθορίσει οριστικά τις ποσότητες στο οικόπεδο «Αφροδίτη». Η νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση, προγραμματίζεται για τον Μάρτιο, χωρίς ακόμα αυτό να είναι οριστικό.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση έγινε σε σημείο που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να δώσει πιο χαμηλά αποτελέσματα λόγω γεωλογικής διαμόρφωσης.

Εξ άλλου, η εφημερίδα αναφέρει ότι ιδιαίτερα θετικές διαπιστώσεις από την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών στο οικόπεδο «12» υποδεικνύουν ότι υπάρχουν όχι ένα ή δύο, αλλά οκτώ -μικρότερα του «Αφροδίτη»- εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, της τάξης των 1-3 τρισ. κυβικών ποδών, που σταδιακά τα αμέσως επόμενα χρόνια θα τεθούν από τις Noble – Delek προς εκμετάλλευση. Θα προηγηθούν γεωτρήσεις στα μεγαλύτερα και θα ακολουθήσουν στα πιο μικρά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Πότε κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα

Ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του αγώνα με την Άστον Βίλα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024