Μόνο από εξειδικευμένα σημεία πώλησης, όπως τα φαρμακεία και με ευθύνη του φαρμακοποιού θα πρέπει να πωλούνται τα συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών, υπενθυμίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη για το επίμαχο ζήτημα.

Ο κ.Γεωργιάδης δέχεται πιέσεις από την Τρόικα να συναινέσει στην πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και βιταμινών και από άλλα σημεία, εκτός των φαρμακείων, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Θεοδοσιάδης ωστόσο υπενθυμίζει ότι «επανειλημμένα έχουμε τονίσει πως τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Επομένως η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται με τον αυστηρό έλεγχο του ΕΟΦ και μόνο από εξειδικευμένα κέντρα πώλησης, όπως είναι τα φαρμακεία και με ευθύνη του φαρμακοποιού, ο οποίος έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση. Είναι φάρμακα και όχι καταναλωτικά προϊόντα. Η ανεξέλεγκτη πώληση τους εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.»

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επικαλείται μάλιστα και ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τις οποίες η αλόγιστη χρήση της παρακεταμόλης εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες.

health.in.gr