Οι άνθρωποι που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Οι άνθρωποι που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Χολτ, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση 22 δημοσιευμένων μελετών επί του θέματος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά και στο διαβήτη τύπου ΙΙ, αν και τόνισαν ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως τα πρώτα προκαλούν άμεσα τον δεύτερο.

Όπως εκτιμούν, είναι πιθανό πως όσοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά να αυξάνεται το σωματικό τους βάρος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, χωρίς πάντως να αποκλείουν ότι τα ίδια τα ψυχοφάρμακα παρεμβαίνουν και διαταράσσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν επιδρούν όλα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν αναφέρουν αν κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών ή ασθενών ενέχει υψηλότερο κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και οι γιατροί που συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα θα πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή ώστε να αντιληφθούν τους ασθενείς για τυχόν εμφάνιση προειδοποιητικών συμπτωμάτων του διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο διαβήτης μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή αιματολογική εξέταση και να αποφευχθεί με την κατάλληλη διατροφή, τον έλεγχο του βάρους και τη σωματική άσκηση. Η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει σημειώσει σημαντική άνοδο διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr