Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπηρεσία για καταγγελία περιστατικών διαφθοράς από την Διεθνή Διαφάνεια

Υπηρεσία για καταγγελία περιστατικών διαφθοράς από την Διεθνή Διαφάνεια

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της ΕΕ στην διαφθορά, με αρκετά μεγάλο ποσοστό πολιτών να δηλώνει ότι έχει «λαδώσει» κάποιον δημόσιο λειτουργό, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια ξεκινά τη λειτουργία μιας νέας υπηρεσίας για την καταγγελία περιστατικών διαφθοράς. Η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εύρεσης Πόρων της οργάνωσης στην Ελλάδα, Σ.Ιωάννου μιλά για την υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!». Δείτε αποκλειστικά από το in.gr το σποτ της καμπάνιας «Ώρα να Ξυπνήσουμε».

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της ΕΕ στην διαφθορά, με αρκετά μεγάλο ποσοστό πολιτών να δηλώνει ότι έχει «λαδώσει» κάποιον δημόσιο λειτουργό, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια ξεκινά τη λειτουργία μιας νέας υπηρεσίας για την καταγγελία περιστατικών διαφθοράς.

Πρόκειται για την υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» στην οποία μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης με σκοπό να καταγγέλλει περιστατικά διαφθοράς και να λαμβάνει συμβουλές από ειδικούς για το τι μπορεί να πράξει στη συνέχεια.

Παράλληλα αρχίζει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με κεντρικό μήνυμα: «Ώρα να Ξυπνήσουμε!».

Η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εύρεσης Πόρων της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, Σοφία Ιωάννου εξηγεί στο in.gr τι ακριβώς είναι αυτή η υπηρεσία, πώς μπορεί να ωφεληθεί ο πολίτης καταγγέλλοντας ένα περιστατικό διαφθοράς και πόσο συχνά οι Έλληνες προχωρούν σε μια τέτοια καταγγελία.

-Πείτε μας δύο λόγια για τη ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια

Η Διεθνής Διαφάνεια είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ένα παγκόσμιο κίνημα που μοιράζεται ένα κοινό όραμα: έναν κόσμο όπου οι κυβερνήσεις, η πολιτική, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι κοινωνίες και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων θα είναι απαλλαγμένα από τη διαφθορά. Το 1993, μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να πάρει θέση κατά της διαφθοράς και ίδρυσε τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International) με έδρα το Βερολίνο. Σήμερα, με παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες, το παγκόσμιο κίνημα της Διεθνούς Διαφάνειας εργάζεται αδιάκοπα και με συνέπεια με σκοπό να αλλάξει τη νοοτροπία των κοινωνιών και των ανθρώπων και να επιφέρει ουσιαστικές συστημικές αλλαγές.

H Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς ιδρύθηκε το 1996, με κύριους σκοπούς της δράσης της να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους της διαφθοράς στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, να προωθήσει αλλαγές που θα οδηγήσουν στη λειτουργία της κοινωνίας με περισσότερη διαφάνεια.

-Τι είναι η υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!»;

Η «Διαφάνεια Τώρα!» είναι μία Υπηρεσία υποστήριξης του πολίτη που λειτουργεί από ομάδα νομικών και εκπαιδευμένων εθελοντών, με στόχο την παροχή δωρεάν και εμπιστευτικής ενημέρωσης σε ανθρώπους που επιθυμούν να αναφέρουν φαινόμενα διαφθοράς.

Στην Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης με σκοπό να αναφέρει περιστατικά διαφθοράς και να λάβει περαιτέρω βοήθειας και καθοδήγησης για το πώς και πού, μπορεί να απευθυνθεί ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταγγελίας του. Η ομάδα νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάδος μέσα από την επεξεργασία των καταγγελιών θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τα ευάλωτα σημεία όπου ευδοκιμούν φαινόμενα διαφθοράς, να διατυπώνει και να προωθεί προτάσεις για τη βελτίωση των θεσμών σε εθνικό επίπεδο.

-Πόσο συχνά καταγγέλλονται περιστατικά διαφθοράς στη χώρα μας;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τον αριθμό και τη συχνότητα των καταγγελιών για φαινόμενα διαφθοράς στη χώρας μας. Η λειτουργία όμως μίας οργανωμένης Υπηρεσίας όπως η «Διαφάνεια Τώρα!» από τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάδος που έχει μέχρι σήμερα υποδεχθεί και εξυπηρετήσει ως διεθνής ΜΚΟ σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερους από 140.000 πολίτες που έχουν αναφέρει περιστατικά διαφθοράς, θα μας δώσει σε βάθος χρόνου μία εικόνα για το τι συμβαίνει και στη χώρα μας. Οι καταγγελίες που θα φθάσουν σε μας θα μας βοηθήσουν να συγκεντρώσουμε στοιχεία και να εξάγουμε συμπεράσματα για να δούμε πού «ευδοκιμεί» η διαφθορά, ποιες είναι οι εστίες της και να προτείνουμε λύσεις για ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα. Το σημαντικό είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες και να τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν για τη διαφθορά. Γιατί μόνο η δική μας δράση, η δική μου κι η δική σου, μπορoύν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Γιατί είναι στο χέρι μας να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της πριν κάποιος άλλος γίνει το επόμενο θύμα της.

-Πώς μπορεί να ωφεληθεί ο πολίτης, καταγγέλλοντας ένα τέτοιο περιστατικό;

Ο πολίτης μπορεί να λάβει δωρεάν ενημέρωσης σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζει ηθικά διλήμματα, επιθυμεί να αναφέρει κακώς πεπραγμένα στο χώρο εργασίας, τη δημόσια διοίκηση, την κυβέρνηση ή αναζητά πρόσβαση σε επίσημη πληροφόρηση. Η Ομάδα της Διεθνούς Διαφάνειας παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για να διασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που απευθύνεται σε εμάς θα λάβει άμεσα την κατάλληλη πληροφόρηση αλλά και την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να επικοινωνήσει σε ένα κλίμα εμπιστευτικότητας.

Ο πολίτης θα λάβει γενικές κατευθύνσεις για να απευθυνθεί στην αρμόδια δημόσια αρχή και να αναζητήσει νόμιμη προστασία. Για περιπτώσεις ιδιαίτερης βαρύτητας, κατά την κρίση της Διεθνούς Διαφάνειας–Ελλάδος, μπορεί να απευθυνθούμε στην αρμόδια υπηρεσία αναζητώντας πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση.

Είναι ωστόσο πρωταρχικής σημασίας, με την ύπαρξη και τη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας, ο πολίτης να συνειδητοποιήσει ότι η μάχη κατά της διαφθοράς είναι αποτελεσματική μόνο όταν ο ίδιος συμμετέχει ενεργά.

-Μιλήστε μας για την εκστρατεία που ξεκινάτε και το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από αυτήν.

Είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν ή γίνονται σιωπηλοί μάρτυρες φαινομένων διαφθοράς στην καθημερινή τους ζωή. Πολλοί από εμάς, γνωρίζουμε, είδαμε, ακούσαμε, βιώσαμε. Για ένα γιατρό, ένα δημόσιο υπάλληλο, έναν πολιτικό, έναν επιχειρηματία που δωροδοκήθηκε, που «λαδώθηκε», που «ξέπλυνε», που αθωώθηκε ενώ ήταν ένοχος.

Τις περισσότερες φορές μοιραζόμαστε αυτή την ιστορία που βιώσαμε, συχνά με πόνο, με ένα φίλο, ένα συγγενή. Αλλά συχνά αυτή η ιστορία μένει εκεί, δεν βρίσκει λύση. Παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Το συλλογικό μυστικό μιας ολόκληρης κοινωνίας. Ήρθε όμως η ώρα να σπάσει ο κύκλος της σιωπής.

Η διαφθορά πρέπει να μας κρατά όλους ξύπνιους. Ήρθε η «Ώρα να Ξυπνήσουμε!». Αυτή ακριβώς η φράση έγινε κεντρικό σύνθημα της παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης της Διεθνούς Διαφάνειας, που υλοποιείται παγκοσμίως από 20 εθνικά τμήματα της οργάνωσης στον κόσμο κι έχει ως στόχο να πληροφορήσει, να κινητοποιήσει, να καλέσει σε δράση κατά της διαφθοράς.

Για τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάδος το μήνυμα «Ώρα να ξυπνήσουμε!» γίνεται όχημα για μία ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με σκοπό να επικοινωνήσει τη λειτουργία της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» και τη δυνατότητα που αυτή δίνει στον πολίτη να σπάσει τη σιωπή του και να καταγγείλει τη διαφθορά.

Ποδηλατοδρομία κατά της διαφθοράς

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την νέα υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» η οργάνωση σε συνεργασία με τον Γιώργο Αμυρά διοργανώνει το Σάββατο μια διαφορετική ποδηλατοδρομία υπέρ της διαφάνειας στη δημόσια ζωή με τίτλο: «The Ride of Transparency».

Το ραντεβού δίνεται στην πλατεία Κοραή, στο Μετρό Πανεπιστήμιο στις 5 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει μεγάλη διαδρομή στους δρόμους της Αθήνας: πλατεία Κοραή, Κεραμεικός, Μεταξουργείο και ολοκληρώνεται στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Στις παλιές γειτονιές του Μεταξουργείου σταματάνε για λίγο οι ορθοπεταλιές στην οδό Ιάσονος 18, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη γκράφιτι event από τον street artist b. Μία συμβολική τοιχογραφία αποκαλύπτεται σταδιακά στην πρόσοψη ενός παλιού κτιρίου. Εικόνες μιας ζωής απαλλαγμένης από τη διαφθορά αποτυπώνονται και γίνονται σύνθημα για μία πιο δίκαιη και ακέραιη κοινωνία και καθημερινότητα.

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024