Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς νέο συνασπισμό υπό μία πανίσχυρη Μέρκελ η Γερμανία

Προς νέο συνασπισμό υπό μία πανίσχυρη Μέρκελ η Γερμανία

Μία ανάσα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία -άπιαστο όνειρο για τη Γερμανία- βρέθηκαν οι εξαιρετικά ενισχυμένοι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης να τους δίνουν 311 έδρες στο σύνολο 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες. Επιβεβαιώθηκε, όπως αναμενόταν, η έξοδος του FDP, στο όριο βρέθηκε το ευρωσκεπτικιστικό AfD. Ποιοι έδωσαν τη σαρωτική νίκη στην Μέρκελ, πώς μετατοπίστηκαν οι ψηφοφόροι.

Μία ανάσα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία -άπιαστο όνειρο για τη Γερμανία- βρέθηκαν οι εξαιρετικά ενισχυμένοι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης να τους δίνουν 311 έδρες στο σύνολο 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες. Επιβεβαιώθηκε, όπως αναμενόταν, η έξοδος του FDP, στο όριο βρέθηκε το ευρωσκεπτικιστικό AfD.

Tα αποτελέσματα έχουν ως εξής το πρωί της Δευτέρας:

  • Το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) παίρνει 41,5%
  • Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παίρνουν 25,7%
  • Η Αριστερά (Linke) παίρνει 8,6%
  • Οι Πράσινοι παίρνουν 8,4%
  • Έξω από τη Βουλή μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8%
  • Επίσης εκτός Μπούντεσταγκ μένουν οι «αφανείς» νικητές του ευρωσκεπτικιστικού AfD με 4,7%
  • Οι Πειρατές ναυάγησαν με 2,2% και τα υπόλοιπα κόμματα πήραν αθροιστικά 4,1%
  • H προσέλευση στις κάλπες ενισχύθηκε οριακά στο 71,5%

Με τον υπολογισμό των πρόσθετων εδρών που προβλέπει το γερμανικό εκλογικό σύστημα για εξισορρόπηση της αντιπροσώπευσης, η νέα Μπούντεσταγκ θα έχει 630 έδρες (με όριο δηλαδή αυτοδυναμίας τις 316 έδρες).

Θεωρητικά, οι πιθανοί μετεκλογικοί συνασπισμοί για πλειοψηφία θα ήταν: Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι ή τριπλός συνασπισμός της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Linke).

Το τελευταίο είναι μαθηματικά μεν πιθανό, αλλά πολιτικά αρκετά δύσκολο. Ήδη τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, όταν τα αποτελέσματα είχαν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν, τόσο ο Στάινμπρουκ (υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία) όσο και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έδειξαν πως δεν προτίθενται να επιδιώξουν κάτι τέτοιο, λέγοντας -και οι δύο με την ίδια διατύπωση- πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μέρκελ» και πως εκείνη «πρέπει να επιδιώξει σχηματισμό πλειοψηφίας».

Σε σύγκριση με το 2009, τα CDU/CSU ενισχύθηκαν κατά 7,7% ποσοστιαίες μονάδες, το SPD κατά 2,7% ενώ το ποσοστό της Linke μειώθηκε κατά 3,3% ποσοστιαίες μονάδες και των Πρασίνων μειώθηκε κατά 2,3%.

Μία ιδέα για το πόσο καταστροφικά εξελίχθηκε η μάχη της Κυριακής για τους Φιλελεύθερους (FDP) δίνει η διαφορά του ποσοστού με το 2009: Το κόμμα υποχώρησε κατά 9,8% μονάδες. Η μαθηματική διαφορά δείχνει μόνο ένα μέρος της πολιτικής πανωλεθρίας, δεδομένου ότι πρόκειται για κόμμα που βρισκόταν στην κυβέρνηση και σύρεται κακήν κακώς έξω από την Μπούντεσταγκ (και θα ακολουθήσει, όπως φαίνεται, και μεγάλο τμήμα της πολιτικής τους ηγεσίας από το ίδιο το κόμμα).

Ποιοι έδωσαν την απόλυτη κυριαρχία στην Μέρκελ

Γυναίκες ψηφοφόροι, αυτοαπασχολούμενοι και ψηφοφόροι μεγαλύτερης ηλικίας, από όλα τα κόμματα, έδωσαν στους Χριστιανοδημοκράτες την σαρωτική τους νίκη, που τους έφερε -για πρώτη φορά από τον Κόνραντ Άντεναουερ- σχεδόν κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.

Οι μετατοπίσεις ψηφοφόρων εμφανίζουν κερδισμένους πρώτα το CDU/CSU αλλά επιπλέον και το ευρωσκεπτικιστικό AfD, το οποίο φαίνεται ότι συγκέντρωσε ρεύμα από ολόκληρο το φάσμα των γερμανών ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την ανάλυση των exit poll του infratest dimap (για το ARD), οι Χριστιανοδημοκράτες πήραν 2,2 εκατομμύρια ψήφους από τους Φιλελεύθερους (με τους οποίους συγκυβερνούσαν) και συνολικά 1,25 εκατομμύρια ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει άλλα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές.

Την απώλεια περίπου 300.000 ψηφοφόρων του CDU προς το AfD αντιστάθμισε η ισόποση διαρροή ψηφοφόρων του SPD προς τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι γυναίκες προτίμησαν ευκολότερα τους Χριστιανοδημοκράτες (κατά 5% παραπάνω από τους άνδρες) ενώ, αν και το CDU είναι στην κορυφή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται σε ψηφοφόρους άνω των 60. Αυτή η ηλικιακή ομάδα ήταν επίσης η λιγότερη δυνατή για τους Πράσινους.

Όσον αφορά το επαγγελματικό υπόβαθρο, το CDU ήταν πρώτο σε όλες τις ομάδες (εργάτες, υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι) εκτός από τους ανέργους (πρώτο σε αυτούς ήταν το SPD). Μακράν ισχυρότερη ήταν η προτίμηση σε αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους.

Το FDP έχασε προς όλα τα κόμματα: Η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του πήγε στις αγκάλες του CDU και λιγότεροι πήγαν στους Σοσιαλδημοκράτες. Ορισμένοι πήγαν στους Πράσινους και ακόμη λιγότεροι στην Αριστερά -ενώ μερίδα ισόποση με εκείνους που πήγαν στο SPD στράφηκε στο ευρωσκεπτικιστικό AfD.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται να πήραν τις περισσότερες νέες ψήφους τους από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, και έπειτα την Αριστερά. Έχασαν μόνο προς το CDU και το AfD.

Oι Πράσινοι έχασαν τις περισσότερες ψήφους προς την πλευρά του SPD και έπειτα στο CDU. Διαρροή ψηφοφόρων τους καταγράφεται και προς το AfD, αλλά οι Πράσινοι πήραν ορισμένους ψηφοφόρους από Φιλελεύθερους και, λιγότερο, από την Αριστερά.

Όσον αφορά τέλος το AfD, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του προήλθε από τους Φιλελεύθερους αλλά δεύτερη δεξαμενή του αστικού κόμματος αποδείχθηκε το κόμμα της Αριστεράς (κυρίως το ευρωσκεπτικιστικό τμήμα των ψηφοφόρων της). Τρίτη ομάδα ψηφοφόρων που επέλεξε το AfD ήταν ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών, έπειτα των Σοσιαλδημοκρατών και τέλος των Πράσινων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το AfD συγκέντρωσε τη μισή του περίπου δύναμη χάρη σε ψηφοφόρους που αποφάσισαν μόλις τις τελευταίες ημέρες πριν την κάλπη ποιον θα υποστήριζαν.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024