Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόλυτη κυρίαρχος η Μέρκελ, συντριβή για τους Φιλελεύθερους

Απόλυτη κυρίαρχος η Μέρκελ, συντριβή για τους Φιλελεύθερους

Θρίαμβος για την Μέρκελ, πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους εταίρους της στη Γερμανία: Ακόμη και με ιστορική αυτοδυναμία στην Μπούντεσταγκ φλερτάρουν οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το FDP μένει εκτός Βουλής και ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός περνά στο παρελθόν. Η τρίτη θητεία της Μέρκελ ως εκ τούτου είτε θα έρθει με έναν μεγάλο συνασπισμό (από θέση απόλυτης ισχύος) με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε ακόμη και με πλήρη αυτοδυναμία. Μία ανάσα πριν την πύλη της Μπούντεσταγκ βρέθηκε το ευρωσκεπτιστικό AfD...

Θρίαμβος για την Μέρκελ, πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους εταίρους της στη Γερμανία: Ακόμη και με ιστορική αυτοδυναμία στην Μπούντεσταγκ φλερτάρουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU), ενώ το FDP μένει εκτός Βουλής και ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός περνά στο παρελθόν. Η τρίτη θητεία της Μέρκελ ως εκ τούτου είτε θα έρθει με έναν μεγάλο συνασπισμό (από θέση απόλυτης ισχύος) με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε ακόμη και με πλήρη αυτοδυναμία -που δείχνει πάντως να απομακρύνεται. Μία ανάσα πριν την πύλη της Μπούντεσταγκ βρέθηκε και το ευρωσκεπτιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)…

Τα πιο πρόσφατα προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD επιφέρουν μικρές αλλαγές που απομακρύνουν τους Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) από την αυτοδυναμία, όμως οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

Σύμφωνα με το ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες πέφτουν στο 41,7% και τις 295 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, η Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και οι Πράσινοι στο 8,4% και 60 έδρες. Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

Οι αρχικές προβολές εκλογικού αποτελέσματος έδωσαν στους Χριστιανοδημοκράτες και την Χριστιανοκοινωνική Ένωση ποσοστό 42,5% (ιστορικό υψηλό 20ετίας), έναντι 41,6% που συγκεντρώνουν αθροιστικά όλα τα υπόλοιπα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (SPD, Πράσινοι, Die Linke).

Στην προβολή αποτελέσματος του δικτύου ZDF (στις 22:00), οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονταν με 303 έδρες σε σύνολο 606 -δηλαδή με μόλις μία έδρα πριν την απόλυτη πλειοψηφία. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην προβολή του ARD, με 297 έδρες σε σύνολο 598.

Το «στρατόπεδο» CDU/CSU έχει βρεθεί, δηλαδή, ουσιαστικά μία ανάσα πριν την απόλυτη κυριαρχία στο Βερολίνο. Τελευταία φορά που η Γερμανία είχε μονοκομματική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών ήταν το 1957 με τον Κόνραντ Άντεναουερ.

Ωστόσο, είναι παρακινδυνευμένο να αποκλειστεί ακόμη μεγάλος συνασπισμός: Εάν η αυτοδυναμία της Μέρκελ κριθεί σε μόλις μία έδρα, η έκβαση θα φανεί μόνο με τα οριστικά αποτελέσματα (και τον αριθμό των «πρόσθετων» εδρών που προβλέπει το γερμανικό σύστημα).

Επιπλέον, μία επισφαλής αυτοδυναμία ελάχιστων εδρών θα ήταν ριψοκίνδυνη όταν η Μέρκελ χρειαστεί να περάσει αμφιλεγόμενα και κοινοβουλευτικά «δύσκολα» μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Θρίαμβοι, πανωλεθρίες και εκπλήξεις

Έχοντας αναδειχθεί σε απόλυτη νικήτρια της κάλπης, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για «σούπερ αποτέλεσμα» αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Στην ακόλουθη κοινή συνέντευξη Τύπου με όλους τους υποψηφίους, η καγκελάριος είπε «κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό [κυβερνητικής] συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», και έστρεψε το βλέμμα στους Πέερ Στάινμπρουκ και Γιούργκεν Τρίτιν των Πρασίνων.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ από την πλευρά παραδέχτηκε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έπιασαν το στόχο που είχαν θέσει και είπε πως πλέον το «μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Μέρκελ».

Παραιτήσεις έρχονται την ίδια στιγμή στην ηγετική ομάδα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μετά την ιστορική συντριβή στις κάλπες. Την ευθύνη για την ήττα ανέλαβαν ο υποψήφιος Ράινερ Μπρούντερλε και ο επικεφαλής και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ αφήνοντας αμφότεροι να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν.

Από την πλευρά του Die Linke, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, αν και το κόμμα της Αριστεράς έχασε δυνάμεις από το 2009, η Αριστερά θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στην Βουλή.

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε στις εκλογές, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά αναφέρθηκε στην διάρκεια και στην ανθεκτικότητά του.

Αντίθετα, το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία πανηγύρισε για το ισχυρό ξεκίνημα. Το κόμμα εμφανίζεται να μένει οριακά εκτός της γερμανικής Βουλής με 4,9% -εκ πρώτης όψεως οριακή ήττα, αλλά ουσιαστικά μεγάλη νίκη για ένα κόμμα που εμφανίστηκε από το πουθενά με μονοθεματική πλατφόρμα, αυτήν μίας Γερμανίας χωρίς το ευρώ.

Η εικόνα των exit poll

Στο exit poll του ZDF, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) εμφανίζονται κοντά στο 42,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26,5%, η Αριστερά (Die Linke) κοντά στο 8,5%, οι Πράσινοι στο 8% και το FDP περί το 4,5%.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στο 4,8%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 5,6%. Στο exit poll του ARD, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εμφανίζονται κοντά στο 42%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26%, η Linke κοντά στο 8,3%, οι Πράσινοι στο 8,1% και το FDP στο 4,7%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,9%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 6,2%.

Δεδομένου ότι το όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι το 5%, οι Φιλελεύθεροι δεν μπαίνουν στη Βουλή και ο νυν συνασπισμός περνά στην ιστορία.

Εάν τα αποτελέσματα διαμορφωθούν όπως το exit poll του ZDF, για την αυτοδυναμία στη Βουλή θα χρειαστεί το 42,8% -ελάχιστα υψηλότερα δηλαδή από αυτό που εμφανίζονται να πετυχαίνουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Βάσει του ARD, η αυτοδυναμία θα ήταν στο 42,2%, και πάλι δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από το ποσοστό του CDU.

*Τέλος, όσον αφορά τις κάλπες για το Κοινοβούλιο του κρατιδίου της Έσσης, το CDU εμφανίζεται στο 39,6% (50 ή 51 έδρες σε σύνολο 110), το SPD (40 ή 39 έδρες) στο 30,5%, οι Πράσινοι στο 10,4% (13 έδρες), η Linke στο 5,4% (7 έδρες) και οι Φιλελεύθεροι και εδώ κάτω από το όριο για είσοδο, στο 4,8%. Στο κρατίδιο διαδραματίζεται έτσι ένα θρίλερ ανάλογο αυτού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Βασίλης Ψυχογιός, Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024