Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Νέα Υόρκη ο Ν.Αναστασιάδης, τη Δευτέρα συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη ο Ν.Αναστασιάδης, τη Δευτέρα συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

«Σημασία δεν έχει πότε ξεκινούν οι συνομιλίες, αλλά κάτω από ποιες συνθήκες ξεκινούν, ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι η παράμετρος μέσα στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, όπου θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στις εργασίες της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τη Δευτέρα ο κ. Αναστασιάδης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν.

«Σημασία δεν έχει πότε ξεκινούν οι συνομιλίες, αλλά κάτω από ποιες συνθήκες ξεκινούν, ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι η παράμετρος μέσα στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, όπου θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στις εργασίες της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα μιλήσει από το βήμα της ΓΣ την ερχόμενη Πέμπτη.

Την ίδια μέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και την Τετάρτη θα μιλήσει στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Αύριο, Δευτέρα, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν.

«Επισκέπτομαι για πρώτη φορά υπό την επίσημη ιδιότητά μου τα Ηνωμένα Έθνη και στόχος και σκοπός, κατά κύριο λόγο, είναι μέσα από μία σειρά αρκετών επαφών και ενός βεβαρημένου προγράμματος, να δούμε αυτό που βαρύνει όλους μας, την ανάγκη να υπάρξει μία καλή προετοιμασία ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών. Βεβαίως, αυτός ο νέος γύρος δεν μπορεί να καθοριστεί αυτή την ώρα χρονικά και εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από την ορθή προετοιμασία και τη δυναμική που πρέπει να προσδώσουμε σε ένα νέο διάλογο, έτσι ώστε να υπάρχει πια η προοπτική ή και μια αχτίδα φωτός ότι κάπου μπορεί να καταλήξουμε», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου στους δημοσιογράφους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σύντομη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Κατά την εδώ παρουσία μου, θα έχω συνάντηση, ύστερα από δική του πρωτοβουλία», όπως είπε, «με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, καθώς και με σωρεία άλλων ηγετών. Χωρίς αμφιβολία μέσα και από τις Συνόδους των Ηνωμένων Εθνών, θα έχουμε την δυνατότητα πολλών επαφών».

Σε ερώτηση για την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν συνομιλίες χάρη του «χρονοδιαγράμματος» και στο τέλος να θυσιαστεί η ουσία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε συγκεκριμένα: «Όχι, βεβαίως! Και αυτά είναι τα μηνύματα που έχω στείλει και μέσω του κ. Ντάουνερ και διά της επιστολής μου. Σημασία δεν έχει πότε ξεκινούν οι συνομιλίες, αλλά κάτω από ποιες συνθήκες ξεκινούν, ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι η παράμετρος μέσα στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε. Όταν γίνονται δηλώσεις από πλευράς του τουρκοκύπριου ηγέτη για δύο κράτη, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία διάσταση θέσεων και υπάρχει μία αντίθεση με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη δήλωση της 8ης Ιουλίου του 2006. Συνεπώς, θα πρέπει όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν».

«Αν υπάρχει κάτι εξίσου πιο σημαντικό είναι να γίνει κάτι έτσι ώστε να ξαναστραφεί τον ενδιαφέρον προς το Κυπριακό. Στην εκλογική αναμέτρηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάδειξη του Προέδρου, το Κυπριακό ήταν εκτός συζήτησης. Αλλά και στις ψευδοεκλογές του παράνομου καθεστώτος, του υπό κατοχή μέρους της πατρίδας μας, και πάλι μεταξύ των Τουρκοκυπρίων, το Κυπριακό ήταν εκτός ατζέντας. Συνεπώς, χρειάζεται κάτι δραματικό ή κάτι συγκλονιστικό που να ξαναεπικεντρώσει την προσοχή εις το Κυπριακό. Στον βαθμό που μπορεί να αποκατασταθεί αυτήν την ώρα η εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία, αλλά και η εμπιστοσύνη όλων προς το διάλογο» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024