Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκεντρώσεις -και επεισόδια- σε πολλές πόλεις μετά τη δολοφονική επίθεση

Συγκεντρώσεις -και επεισόδια- σε πολλές πόλεις μετά τη δολοφονική επίθεση

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε όλη την Ελλάδα για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, χωρίς να λείψουν τα επεισόδια σε ορισμένες πόλεις.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε όλη την Ελλάδα για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, χωρίς να λείψουν τα επεισόδια σε ορισμένες πόλεις.

Δεκάδες προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στην προσπάθεια της να διαλύσει διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, γύρω στις 8.30 το βράδυ, όταν η μαζική πορεία, που ξεκίνησε από την πλατεία Καμάρας, έφτασε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δωδεκανήσου.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες και διάφορα αντικείμενα σε αστυνομικούς που είχαν αποκλείσει τους δύο δρόμους με κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Μεγάλος όγκος των διαδηλωτών επέστρεψε στην πλατεία Καμάρας, όπου σταδιακά μετά τις 10 το βράδυ άρχισαν να αποχωρούν, δίνοντας στην κυκλοφορία την Εγνατία Οδό που από νωρίς, όπως κι άλλοι κεντρικοί δρόμοι, ήταν απροσπέλαστοι για τους οδηγούς.

Συλλαλητήριο, για τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, διοργάνωσε νωρίτερα και το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Αριστοτέλους και στη συνέχεια κρατώντας κόκκινες σημαίες, πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Στο μεταξύ, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Τα επεισόδια έγιναν στο ύψος της πλατείας Ειρήνης, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ενώ κατά την προσπάθεια της αστυνομίας να απωθήσει τους διαδηλωτές έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, καθώς και δυο προσαγωγές.

Συλλαλητήρια, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια, έγινανστην Αλεξανδρούπολη, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στο Βόλο και στην Κοζάνη.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας κατά τη διάρκεια του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου. Ειδικότερα, όταν η πορεία έφθασε στην οδό Γούναρη, λεωφορείο της Αστυνομίας εμπόδισε, στο ύψος της οδού Κανακάρη, τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν, ώστε να μην βρεθούν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Τότε, νεαροί που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι όποιοι απάντησαν με ρίψη χημικών. Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς την οδό Κορίνθου, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ σε επιφυλακή παραμένουν διμοιρίες των ΜΑΤ.

Το μεσημέρι στην Πάτρα, ένας 38χρονος ιταλός υπήκοος συνελήφθη επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες διαδηλωτών, τους σημάδεψε με πιστόλι τη στιγμή που περνούσαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στο σημείο επικρατούσε ένταση με πετροπόλεμο ενώ κάποια άτομα πέταξαν και μολότοφ στο μπαλκόνι των γραφείων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο 38χρονος κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην οδό Αλ. Υψηλάντου. Όταν έφτασε στο ύψος της οδού Γούναρη σταμάτησε προκειμένου να περάσει πορεία που γινόταν στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων. Τότε έβγαλε το πιστόλι και τους σημάδεψε. Διαδηλωτές που τον αντιλήφθηκαν τον καταδίωξαν αλλά ο 38χρονος κινήθηκε γρήγορα προς την οδό Γούναρη. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν ενώ ο ίδιος, σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, υποστήριξε πως το έκανε για εκφοβισμό.

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου. Σε όλες τις συγκεντρώσεις που ουσιαστικά οργανώθηκαν μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αρχικά έγιναν ομιλίες, και στη συνέχεια εκατοντάδες πολίτες, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα, έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων και ως τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου δυνάμεις της αστυνομίας υπήρχαν απ’ έξω και περιφρουρούσαν, για την αποτροπή εντάσεων και επεισοδίων.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, στα Περιβολάκια της Κορίνθου, στην κεντρική πλατεία Τρίπολης, στην πλατεία Δημαρχείου στο Ναύπλιο, και στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας. Οι αντιφασιστικές αυτές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν -οι τελευταίες στις 10.00 το βράδυ- χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Παράλληλα, το ΚΚΕ οργάνωσε πικετοφορία στην πλατεία Αγίου Νικολάου στην Αλικαρνασσό για την καταδίκη της δολοφονίας ενώ και αύριο έχουν προγραμματισθεί νέα αντιφασιστικά συλλαλητήρια.

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου, με πετροπόλεμο, φωτιές σε κάδους και ρίψη δακρυγόνων, λίγο μετά την αντιφασιστική διαδήλωση.

Αντιφασιστική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Ιωάννινα. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου και κινήθηκαν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις, ενώ φώναζαν συνθήματα με αντιφασιστικό περιεχόμενο και εναντίον της Χρυσής Αυγής και των μελών της. Μαζική ήταν η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024