Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μοναχικός λύκος» πίσω από την επίθεση στη ναυτική βάση της Ουάσινγκτον

«Μοναχικός λύκος» πίσω από την επίθεση στη ναυτική βάση της Ουάσινγκτον

Τον 34χρονο Άαρον Αλέξις κατονόμασαν οι αμερικανικές αρχές ως τον μοναδικό δράστη της ένοπλης επίθεσης στη ναυτική βάση Νέιβι Γιαρντ στην Ουάσινγκτον, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα (ανάμεσά τους και ο ίδιος, μετά από σφοδρές ανταλλαγές πυρών). Τα κίνητρα του Αλέξις, πρώην μέλους του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και με «παρελθόν» για χρήση όπλων, είναι άγνωστα. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης δεν έχει ακόμη αποκλειστεί, αν και οι αρχές επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Τον 34χρονο Άαρον Αλέξις κατονόμασαν οι αμερικανικές αρχές ως τον μοναδικό δράστη της ένοπλης επίθεσης στη ναυτική βάση Νέιβι Γιαρντ στην Ουάσινγκτον, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα (ανάμεσά τους και ο ίδιος, μετά από σφοδρές ανταλλαγές πυρών).

Ο Αλέξις εργαζόταν ως τεχνικός πληροφορικής σε εταιρεία που αναλάμβανε έργα για στρατιωτικές μονάδες στις ΗΠΑ, αλλά μέχρι το 2011 ήταν μέλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Μπήκε στη βάση με το επαγγελματικό του πάσο.

Τα κίνητρα του 34χρονου, ο οποίος είχε «νομικό παρελθόν» για χρήση όπλων, είναι άγνωστα. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης δεν έχει ακόμη αποκλειστεί, αν και οι αρχές επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Το παρελθόν του υπόπτου και τα όπλα με τα οποία εκτέλεσε την επίθεση (ένα τυφέκιο AR-15, μία καραμπίνα, αλλά και ένα μικρότερο όπλο που πήρε από αστυνομικό στη βάση) έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζωπυρώνουν τη συζήτηση στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή.

Αρχικά, η αστυνομία είχε αναφέρει ότι αναζητούσε και δεύτερο ύποπτο πιστεύοντας, μέσα στις χαοτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη ναυτική βάση, πως υπήρχαν κι άλλοι δράστες.

«Αισθανόμαστε πλέον ασφαλείς που έχουμε τον έναν και μοναδικό υπέθυνο για την απώλεια ζωών μέσα στη ναυτική βάση» ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) η επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Κάθι Λανιέρ.

Η επίθεση προκάλεσε πανικό και έθεσε ουσιαστικά ολόκληρη την πόλη σε συναγερμό για τρομοκρατική επίθεση. Το κτίριο της Γερουσίας έκλεισε, τα μέτρα ασφαλείας στο Πεντάγωνο αυξήθηκαν και σχολεία στη γύρω περιοχή έκλεισαν προληπτικά μέχρι να λήξει το πολύωρο κυνηγητό στο Νέιβι Γιαρντ.

Τα 12 θύματα των πυροβολισμών είναι μεταξύ 46 και 73 ετών και ανάμεσά τους δεν είναι μόνο ένστολοι, αλλά και αρκετά μέλη του πολιτικού προσωπικού της βάσης. Την διαλεύκανση της υπόθεσης έχει αναλάβει το FBI.

Βουδιστής, οξύθυμος και με ιστορικό

Ο Άαρον Αλέξις ήταν έφεδρος του πολεμικού ναυτικού μεταξύ 2007 και 2011. Είχε μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη και τα τελευταία χρόνια είχε γίνει βουδιστής -σύμφωνα με αναφορές μάλιστα του φιλικού του περιβάλλοντος, όπως μεταδίδει το Reuters, θα γινόταν μοναχός.

Με τελευταία δηλωμένη διεύθυνση κατοικίας το Φορτ Γουόρθ του Τέξας, o 34χρονος εργαζόταν αυτήν την περίοδο ως τεχνικός πληροφορικής στην εταιρεία The Experts.

Η εταιρεία αναλάμβανε συχνά έργα συντήρησης και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με τη Βαλερί Παρλέιβ, επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Ουάσινγκτον, ο Αλέξις είχε πρόσβαση στη βάση λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Το περιβάλλον του τον περιγράφει ως οξύθυμο. Το 2010 είχε συλληφθεί με την κατηγορία χρήσης όπλου μέσα στην πόλη, όταν γειτόνισσά του κατήγγειλε στην αστυνομία πως παραλίγο να την χτυπήσει η σφαίρα από όπλο του Αλέξις που εκπυρσοκρότησε την ώρα που, όπως είπε ο ίδιος στην αστυνομία, το καθάριζε στο διαμέρισμά του.

Νωρίτερα, το Μάιο του 2004, είχε συλληφθεί στο Σιάλτ επειδή πυροβόλησε τα λάστιχα οχήματος ενός άνδρα με τον οποίο είχε διαμάχη. Είχε περιγράψει το περιστατικό ως «μπλάκαουτ θυμού» στους αστυνομικούς που τον είχαν ανακρίνει τότε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024