Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση της δικαιοσύνης ζητεί ο ΥΠΕΣ για τους παιδικούς σταθμούς

Παρέμβαση της δικαιοσύνης ζητεί ο ΥΠΕΣ για τους παιδικούς σταθμούς

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες παιδικοί σταθμοί ζητούν επιπλέον χρήματα από τους γονείς, παρ' όλο που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους.

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες παιδικοί σταθμοί ζητούν επιπλέον χρήματα από τους γονείς, παρ’ όλο που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους.

Οι καταγγελίες έχουν περιέλθει σε γνώση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες παιδικοί σταθμοί απαιτούσαν από τους γονείς πρόσθετα χρήματα για παρεχόμενες υπηρεσίες, που όμως καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Με επιστολή του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο κ. Μιχελάκης ζήτησε τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης ποινικών αδικημάτων από την πλευρά των υπευθύνων λειτουργίας των εν λόγω καταγγελλομένων παιδικών σταθμών.

Οι καταγγελίες αφορούν 10 – 15 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μεταξύ των 765 που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι στις παρεχόμενες υπηρεσίες, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνονται η φύλαξη των παιδιών με δραστηριότητες για την απασχόληση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία (με ανάλογο υλικό), η σίτιση (πρωινό και μεσημεριανό) και δαπάνες γραφικής ύλης ύψους 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Όσοι φορείς έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, έχοντας δηλώσει σίτιση, είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν πρωινό και μεσημεριανό. Οι φορείς που δεν έχουν δηλώσει σίτιση είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται το φαγητό που φέρνει το παιδί από το σπίτι του.

Στα ποσά που καταβάλλονται από την ΕΕΤΑΑ δεν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες μετακίνησης, ούτε ειδικές υπηρεσίες (κολύμπι, χορός, ξένες γλώσσες, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση παραστάσεων κ.α..). Όμως, για τις περιπτώσεις παιδιών, που δεν συμμετέχουν στις ειδικές υπηρεσίες, οι δομές είναι υποχρεωμένες να φροντίζουν την απασχόλησή τους -στο πλαίσιο της φύλαξής τους- και για το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί φαίνεται να εκμεταλλεύονται τη συρροή παιδιών μέσω του ΕΣΠΑ προκειμένου να χρεώσουν επιπλέον δραστηριότητες (κολύμπι, χορός, ξένες γλώσσες, επισκέψεις κ.α.) με στόχο να εξασφαλίσουν κατά μέσο όρο 100 ευρώ επιπλέον ανά παιδί.

Ως μόνη λύση προτείνεται, από την ΕΕΤΑΑ, η σαφής και λεπτομερής ενημέρωση των γονιών πριν βάλλουν τα παιδιά τους σε συγκεκριμένους ιδιωτικούς σταθμούς.

Σημειώνεται ότι ανάλογα προβλήματα, σε μικρότερο όμως βαθμό, είχαν παρουσιασθεί και στο παρελθόν και αφορούσαν πάντα ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. «Δεν έχουν ποτέ παρουσιασθεί τέτοια προβλήματα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς» βεβαιώνουν από την ΕΕΤΑΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024