Απορρίπτει το Eurogroup το πορτογαλικό αίτημα χαλάρωσης για το 2014
Στην απόρριψη του πορτογαλικού αιτήματος για χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του 2014 προχώρησε από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας, είχε πει ότι ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να τεθεί στο 4,5% του ΑΕΠ αντί για το 4%.
Στην απόρριψη του πορτογαλικού αιτήματος για χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του 2014 προχώρησε από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Πορτογαλία πρέπει να τηρήσει ευλαβικά τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της, όπως έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές της, επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σημειώνεται ένα 24ωρο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υποστήριξε πως ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να τεθεί στο 4,5% του ΑΕΠ αντί για το 4% που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους διεθνείς πιστωτές.
Στο πλαίσιο Κατά την προσέλευσή του στο άτυπο Eurogroup, o Ολλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Πορτογαλία θα πρέπει να εμμείνει στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος.
«Είναι σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος συμπεριλαμβανομένων και των στόχων για το έλλειμμα. Δεν νομίζω ότι είναι καλό σημάδι να συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να μειωθούν ή να αυξηθούν οι στόχοι. Ο έξω κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι η Πορτογαλία και η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε όσα πρέπει να γίνουν, σε όσα έχουν συμφωνηθεί» τόνισε.
Επανεξέταση του θέματος τον Νοέμβριο
Κατά την άτυπη σύνοδο οι υπουργοί συζήτησαν περί της Πορτογαλίας και θα ξαναδούν το θέμα κατά την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στα τέλη Νοεμβρίου.
«Μία αυστηρή εφαρμογή της συμφωνημένης πολιτικής θα εξασφαλίσει μία μακρόπνοη οικονομική ανάκαμψη», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Πορτογαλία, η οποία έχει να επιδείξει την ταχύτερη ανάπτυξη στην Ευρωομάδα το δεύτερο τρίμηνο, διαβεβαίωσε τους εταίρους της πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα.
Ρεν: κάθε περίπτωση ξεχωριστή
Ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν, αναφερόμενος στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, δήλωσε «μπορώ να σας πως ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί εδώ ένας μοναδικός κανόνας, ή ένας ενιαίος τύπος. Θα χρειασθεί να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά ποια μπορεί να είναι η καλύτερη λύση κατά περίπτωση για να εξασφαλισθεί μία επιτυχής έξοδος» από τα προγράμματα στήριξης.
Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία πρόκειται να εξέλθουν από τα αντίστοιχα προγράμματα διεθνούς βοήθειας και λιτότητας εντός του προσεχούς εξαμήνου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νωρίτερα θα επαναλειτουργήσει το μετρό Θεσσαλονίκης – Το πρόγραμμα των δρομολογίων
- Παπασταύρου: Τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον η υπουργική συνεδρίαση του 3+1 – «Η επιθετικότητα δεν οδηγεί σε επιρροή», διαμηνύει στην Τουρκία
- Βραβείο Ειρήνης της FIFA: Απονεμήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ
- UEFA Champions League: Το κορυφαίο ντέρμπι Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι έρχεται στο MEGA
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός: Έφτασε τους 337 τίτλους
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-3: Πήρε το ντέρμπι και έβαψε «ερυθρόλευκο» το League Cup
