Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρατείνεται κατά δύο μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο

Παρατείνεται κατά δύο μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά δύο μήνες ανακοίνωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση την Πέμπτη, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Νωρίτερα, αιγυπτιακό δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του να αθωώσει 14 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη δολοφονία 17 διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011. Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στην ήδη ταραγμένη Αίγυπτο.

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά δύο μήνες ανακοίνωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση την Πέμπτη, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει σε όλη την Αίγυπτο από τις 14 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ο στρατός επενέβη μαζί με την αστυνομία και διέλυσε με τη βία δύο συγκεντρώσεις υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, σκοτώνοντας εκατοντάδες διαδηλωτές.

Νωρίτερα, αιγυπτιακό δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του να αθωώσει 14 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη δολοφονία 17 διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στην ήδη ταραγμένη Αίγυπτο.

Οι θάνατοι που σημειώθηκαν στην πόλη Σουέζ προκάλεσαν ένα κύμα βίας σε όλη την Αίγυπτο στις 28 Ιανουαρίου 2011, ημέρα που αργότερα ονομάστηκε «Η Παρασκευή της οργής», το οποίο οδήγησε στην εξέγερση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι 14 κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή -10 αστυνομικοί, ένας επιχειρηματίας και οι τρεις γιοι του- συνελήφθησαν το 2011 και κατηγορούνταν ότι πυροβόλησαν εναντίον των διαδηλωτών.

«Το δικαστήριο του Σουέζ αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διαδηλωτών στη διάρκεια των γεγονότων της εξέγερσης της 25ης Ιανουαρίου» ανέφερε η δικαστική πηγή.

Ο δικαστής δεν εξήγησε τους λόγους που έλαβε την απόφαση αυτή.

Η υπόθεση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά δικών στις οποίες αξιωματούχοι του Μουμπάρακ είτε αθωώθηκαν είτε καταδικάστηκαν σε ελαφρές ποινές, προκαλώντας την οργή των αντιπάλων της διορισμένης από τον στρατό κυβέρνησης και του παλαιού καθεστώτος.

Συνολικά περίπου 850 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε όλη την Αίγυπτο στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024