Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ίσως «δείξουν» ποιος έριξε τα χημικά στη Συρία

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ίσως «δείξουν» ποιος έριξε τα χημικά στη Συρία

Το πόρισμα της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ που πραγματοποίησε αυτοψία στη Συρία για να εξετάσει εάν τελέστηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα πιθανότατα δεν θα επιρρίπτει ανοικτά την ευθύνη σε κάποια από τις δύο πλευρές, αλλά διπλωμάτες υποστηρίζουν πως μπορεί να «υπονοεί» ποιος βρίσκεται από πίσω. Η μάχη για την ερμηνεία της έκθεσης σχεδόν σίγουρα θα προστεθεί στη σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη γύρω από το Συριακό.

Το πόρισμα της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ που πραγματοποίησε αυτοψία στη Συρία για να εξετάσει εάν τελέστηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα πιθανότατα δεν θα επιρρίπτει ανοικτά την ευθύνη σε κάποια από τις δύο πλευρές, αλλά διπλωμάτες υποστηρίζουν πως μπορεί να «υπονοεί» ποιος βρίσκεται από πίσω.

Η αναφορά των επιθεωρητών αναμένεται να παραδοθεί αυτές τις ημέρες στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν-Γκι Μουν -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ίσως ήδη τη Δευτέρα, σύμφωνα με άλλες οποτεδήποτε μεταξύ αυτού Σαββατοκύριακου και μέχρι του τέλους της επόμενης εβδομάδας.

Το έργο της ομάδας υπό τον σουηδό εμπειρογνώμονα Άκε Σέλστρομ ενέχει τεράστιες δυσκολίες και ήδη από το ξεκίνημά του συνάντησε αρκετά προβλήματα που υπέσκαπταν τη σημασία που μπορεί να αποκτήσει -ένα από τα σημαντικότερα ήταν η καθυστέρηση στην άφιξη των επιθεωρητών (που άφηνε «παράθυρα» για εξαφάνιση των στοιχείων).

Μιλώντας στο Reuters, δύο δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν την ισχυρή τους πεποίθηση ότι η ομάδα Σέλστρομ θα επιβεβαιώσει πως έγινε χρήση νευροτοξικού παράγοντα, και συγκεκριμένα αερίου σαρίν.

Θεωρείται μεν σχεδόν δεδομένο ότι η αναφορά δεν θα διαπιστώνει ποιος ευθύνεται, αλλά μπορεί να δώσει στοιχεία που, εάν ερμηνευτούν «έξω από το πόρισμα», θα οδηγούν σε συμπεράσματα.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει, επί παραδείγματι, εάν η αναφορά μιλούσε για ανάπτυξη νευροτοξικού παράγοντα σε ένα σημείο με έναν συγκεκριμένο τρόπο -όπως με ρουκέτες, το βεληνεκές των οποίων είναι γνωστό και περιορισμένο.

Εάν η αναφορά σταματούσε σε αυτό το σημείο, χωρίς δηλαδή να καταλήγει η ίδια στο ποιος ευθύνεται, θα ήταν εύλογο η άντληση συμπερασμάτων από εκεί και πέρα: Εάν η περιοχή από την οποία μπορεί να εκτοξεύτηκε η ρουκέτα ελέγχεται μόνο από το συριακό στρατό ή μόνο από τους καθεστωτικούς, έμμεσα θα υποδεικνυόταν ο υπεύθυνος.

«Περιμένουμε πως η αναφορά θα έχει μία «αφήγηση στοιχείων»» ανέφερε ένας από τους δυτικούς διπλωμάτες.

ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει, με βεβαιότητα που κυμαίνεται ανά περίσταση, την πεποίθηση ότι πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ. Η Ρωσία, αντιθέτως, επιμένει (όπως ανέφερε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε άρθρο-έκκληση στον αμερικανικό λαό την Πέμπτη) πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τους αντικαθεστωτικούς, ώστε να προκαλέσουν επέμβαση από το εξωτερικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024