Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσφυγας φυλακίστηκε, ενώ ζητούσε βοήθεια για την αγνοούμενη οικογένειά του

Πρόσφυγας φυλακίστηκε, ενώ ζητούσε βοήθεια για την αγνοούμενη οικογένειά του

Έψαχνε τα δύο παιδιά του και τη σύζυγό του, που είχαν καεί στην πυρκαγιά της Σάμου πριν από ενάμιση μήνα, και βρέθηκε κρατούμενος από την ΕΛΑΣ, η οποία αμφισβήτησε την ιδιότητά του ως πρόσφυγα. Πρόκειται για την τραγική ιστορία του παλαιστίνιου από την Συρία Ουασίμ Αμπουνάχι, η οικογένεια του οποίου, αφού κατάφερε να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου στην Συρία, τελικά ξεκληρίστηκε στην Ελλάδα.

Έψαχνε τα δύο παιδιά του και τη σύζυγό του, που είχαν καεί στην πυρκαγιά της Σάμου πριν από ενάμιση μήνα, και βρέθηκε κρατούμενος από την ΕΛΑΣ, η οποία αμφισβήτησε την ιδιότητά του ως πρόσφυγα.

Πρόκειται για την τραγική ιστορία του παλαιστίνιου από την Συρία Ουασίμ Αμπουνάχι, η οικογένεια του οποίου, αφού κατάφερε να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου στην Συρία, τελικά ξεκληρίστηκε στην Ελλάδα στην φωτιά στη Σάμο.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ουασίμ Αμπουνάχι βρήκε καμένα στη Σάμο τα δύο του παιδιά, τον Ουντάι, τριών ετών, και την Λαϊάλ, εννέα μηνών, και τη σύζυγό του Λαμίς Αμπουνάχι, τριάντα ετών, από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο νησί.

Όπως έχει επισήμως καταγγελθεί, ενώ η μητέρα και τα παιδιά αγνοούνταν, και ο πατέρας ζητούσε απεγνωσμένα τη συνδρομή των αρχών για την ανεύρεσή τους, η αστυνομία επέλεξε να τον συλλάβει και να τον υποβάλει σε καθεστώς κράτησης αδιαφορώντας για την αδιαμφισβήτητη ιδιότητά του ως πρόσφυγα, αλλά και για το γεγονός της εξαφάνισης της συζύγου και των παιδιών του.

Την ιστορία έφεραν στο φως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Τσουκαλάς, οι οποίοι εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «θυσιάζει αθώες ζωές μικρών παιδιών και νέων γυναικών φοβούμενη μην… παρεξηγηθεί από την ακροδεξιά ισχυρή συνιστώσα της, εάν εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν το καθεστώς των προσφύγων».

Μετά τα δραματικά γεγονότα, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν διάβημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, με στόχο την υποστήριξη του Ουασίμ Αμπουνάχι, τόσο ως προς την μέριμνα για την κατά το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση της επώδυνης διαδικασίας ταυτοποίησης των θανόντων μελών της οικογένειάς του, όσο και ως προς την πλαισίωσή του και την περαιτέρω υποστήριξη του αιτήματός του να μεταβεί στη Σουηδία όπου διαμένουν άλλα μέλη της οικογένειάς του που θα τον στηρίξουν σε αυτή την τραγική στιγμή της ζωής του.

«Στην Ελλάδα του 2013, κι ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δηλώνει πρόθυμη υποστηρίκτρια ενός προαναγγελθέντος πολέμου, που θα στείλει και άλλους απελπισμένους στην προσφυγιά, συλλαμβάνονται και κρατούνται πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον όλεθρο, αντί να φιλοξενούνται σε κατάλληλα κέντρα υποδοχής και να τους χορηγείται άσυλο. […]

» Πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες των αρμοδίων αρχών και της Πολιτείας στο ανώτατο επίπεδο, της ίδιας της κυβέρνησης, που προωθεί συστηματικά την απανθρωπιά και προπαγανδίζει την αντίληψη ότι κάθε ‘απόκρουση’ ‘λαθραίου’ ανθρώπου στα σύνορα συνιστά δήθεν αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, αποκρύπτοντας ότι αυτές οι ενέργειες στοιχειοθετούν ευθεία παραβίαση των υπερνομοθετικών δεσμεύσεων της χώρας και του διεθνούς ποινικού και ανθρωπιστικού δικαίου, δηλαδή αυξημένης ισχύος κανόνων δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024