Ανοικτές επιστολές προς γονείς και μαθητές απέστειλε η ΟΛΜΕ εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων, η τελική μορφή των οποίων αποφασίζεται τη Δευτέρα.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:

  • Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές;
  • Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27άρια και 30άρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων;
  • Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά;
  • Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%;

Στην επιστολή της, η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου.

» Εμείς οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σού ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει» καταλήγουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών.

Για πρώτη φορά η ΟΛΜΕ δεν είχε καταλήξει σε κοινή πρόταση προς τις ΕΛΜΕ για την ακριβή μορφή των κινητοποιήσεων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ (80 από τις 88) έχουν ταχθεί υπέρ των απεργιών, αντιδρώντας κυρίως στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο.

Έτσι, οι εκπρόσωποι των καθηγητών καλούνται τη Δευτέρα να αποφασίσουν μεταξύ των παρακάτω προτάσεων για: πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, απεργία διαρκείας, 48ωρη απεργία στις 12-13 Σεπτεμβρίου και δύο 48ωρες απεργίες στις 18-19 και στις 25-26 Σεπτεμβρίου.

Για αύριο, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τους δασκάλους. Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΟΕ με ανακοινώσεις της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και είχε καλέσει τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

    Από την πλευρά της η κυβέρνησης επιμένει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει ότι σε αυτή την φάση δεν πρόκειται να υπάρξει επιστράτευση.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Γράψτε το σχόλιό σας