Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός ύφεσης η ευρωζώνη το β' τρίμηνο χάρη σε εξαγωγές και δαπάνες

Εκτός ύφεσης η ευρωζώνη το β’ τρίμηνο χάρη σε εξαγωγές και δαπάνες

Η ανάκαμψη των εξαγωγών και η αύξηση των δαπανών από νοικοκυριά και κυβερνήσεις έβγαλαν την ευρωζώνη από την ύφεση το β' τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνει η Eurostat. Η καλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη από τη Γερμανία έως την Πορτογαλία βοήθησαν την ευρωζώνη να αναπτυχθεί με 0,3%. Οι οικονομολόγοι αναμένουν η ανάπτυξη να συνεχιστεί και το γ' τρίμηνο, ωστόσο προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη δεν προβλέπεται να είναι γρήγορη και ισχυρή.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών και η αύξηση των δαπανών από νοικοκυριά και κυβερνήσεις έβγαλαν την ευρωζώνη από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Η καλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη από τη Γερμανία έως την Πορτογαλία βοήθησαν την οικονομία της ευρωζώνης να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, έναντι του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο ύστερα από έξι μήνες συρρίκνωσης. Η δημόσια δαπάνη είχε και αυτή θετική συνεισφορά, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009, όταν η ευρωζώνη βυθίστηκε στην κρίση χρέους.

Η χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας, τις οποίες πολλοί οικονομολόγοι καθιστούν υπεύθυνες για την επιδείνωση της μακρύτερης ύφεσης που έχει βιώσει ποτέ η ευρωζώνη, συνοδεύτηκε από την πρώτη τριμηνιαία αύξηση στις δαπάνες των νοικοκυριών από τα τέλη του 2011, σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων του Ιουλίου δείχνουν ότι η εικόνα της οικονομίας παραμένει εύθραυστη. Ο όγκος τους αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η άνοδος αυτή δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση 0,7% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών των οικονομολόγων, που ανέμεναν αύξηση 0,4%.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν η οικονομική ανάπτυξη να συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο του έτους, ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών του Αυγούστου για τον επιχειρηματικό κλάδο.

Η ανάκαμψη δεν προβλέπεται, ωστόσο, να είναι γρήγορη και ισχυρή.

Στο 4,6% η ύφεση στην Ελλάδα στο β’ τρίμηνο

Το κλίμα αλλάζει άρδην όταν μιλάμε για την Ελλάδα. Η ύφεση στο β’ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στο 4,6% σε ετήσια βάση, όπως επιβεβαιώνει η Eurostat.

Σε επίπεδο ευρωζώνης η υποχώρηση του ΑΕΠ σε ετήρια βάση ήταν 0,5% στο β’ τρίμηνο, ενώ η ΕΕ παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη την ίδια περίοδο.

*Σημειώνεται ότι στοιχεία σε τριμηνιαίο επίπεδο δεν υπάρχουν για την Ελλάδα και για άλλα τέσσερα κράτη-μέλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024