Βουλιάζουν οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων
«Βουτιά» εξακολουθούν να κάνουν τα επιτόκια των καταθέσεων, με την πτώση να φτάνει ακόμη και τις δύο μονάδες σε σχέση με την περσινή άνοιξη. Την ίδια στιγμή η αύξηση του ποσοστού φορολόγησης των τόκων στο 15% από 10% που ίσχυε μέχρι πρότινος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους αποταμιευτές.
«Βουτιά» εξακολουθούν να κάνουν τα επιτόκια των καταθέσεων, με την πτώση να φτάνει ακόμη και τις δύο μονάδες σε σχέση με την περσινή άνοιξη. Την ίδια στιγμή η αύξηση του ποσοστού φορολόγησης των τόκων στο 15% από 10% που ίσχυε μέχρι πρότινος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους αποταμιευτές.
Ακόμη και για σχετικά μεγάλα ποσά, άνω δηλαδή των 50.000 ευρώ, το μεικτό επιτόκιο φτάνει πλέον οριακά τα επίπεδα του 3%, όταν για το ίδιο ποσό πέρυσι την άνοιξη οι τράπεζες έδιναν ακόμα και 5% στις προθεσμιακές καταθέσεις, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Όσο για μικρότερα ποσά, για καταθέσεις άνω των 10.000 ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται οριακά στο 2,5%, πάντα πριν από τη φορολόγηση των τόκων, ενώ για ακόμη χαμηλότερες καταθέσεις είναι ζήτημα αν οι τράπεζες θα δώσουν μεικτά επιτόκια της τάξης του 2%.
Την τάση επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας τον Ιούλιο του 2013 το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος παρουσίασε πτώση κατά 41 μονάδες βάσης σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 3,48%. Σε απόλυτη τιμή, το επίπεδο αυτό φαντάζει υψηλό, περιλαμβάνει όμως και καταθέσεις που είχαν «κλειδώσει» αρκετούς μήνες πριν, με τα δεδομένα που ίσχυαν τότε.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το συνολικό μεσοσταθμικό επιτόκιο όλων των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,58% τον Ιούλιο έναντι 2,67% τον Ιούνιο και 2,78% το Μάιο. Παρατηρείται δηλαδή μια σταθερή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, η οποία, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Μάλιστα, μία σειρά από τράπεζες ήδη επικοινωνούν με καλούς πελάτες τους, ενημερώνοντάς τους ότι επίκεινται και νέες μειώσεις ώστε να προλάβουν να «κλειδώσουν» ακόμη και τώρα όσο το δυνατόν πιο υψηλά επιτόκια.
Όπως αναφέρουν πάντως κύκλοι της τραπεζικής αγοράς, η ραγδαία πτώση των επιτοκίων ήταν αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μια και η αποκλιμάκωση στο κόστος χρήματος ήταν από τις βασικές επιταγές της τρόικας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φάμελλος: Σχεδιασμένες στο Μαξίμου οι πρακτικές παρακράτους και μαφίας
- Αταμάν για τις φήμες «διαζυγίου» με τον Παναθηναϊκό: «Κατασκευασμένα όσα γράφονται στον Τύπο, στόχος το πρωτάθλημα»
- Γαλλία: «Παρόν και μέλλον της Δυτικής Σαχάρας διαγράφονται εντός μαροκινής κυριαρχίας»
- Καταγγελία και από την Ελλάδα για τις διαφημίσεις απατεώνων σε Meta, TikTok και Google
- Πορτογαλία: Δύο παιδιά 3 και 5 ετών από τη Γαλλία βρέθηκαν μόνα τους σε αυτοκινητόδρομο – «Ήταν φοβισμένα»
- Διαιτησία: Η πίεση στους Σιδηρόπουλο, Παπαδόπουλο, Τζήλο για το VAR
