Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικός καβγάς Αργεντινής-Χιλής με «τιτιβίσματα» και υπονοούμενα

Προεδρικός καβγάς Αργεντινής-Χιλής με «τιτιβίσματα» και υπονοούμενα

Πρωταγωνίστρια σε έναν ακόμα καβγά έγινε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, αυτή τη φορά με τον χιλιανό ομόλογό της, Σεμπαστιάν Πινιέρα. Αφορμή στάθηκε η γνωστή στη Νότιο Αμερική αεροπορική εταιρεία LAN, μεγαλομέτοχος της οποίας υπήρξε παλαιότερα και ο νυν πρόεδρος της Χιλής.

Πρωταγωνίστρια σε έναν ακόμα καβγά έγινε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, αυτή τη φορά με τον χιλιανό ομόλογό της, Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Αφορμή στάθηκε η γνωστή στη Νότιο Αμερική αεροπορική εταιρεία LAN, μεγαλομέτοχος της οποίας υπήρξε παλαιότερα και ο νυν πρόεδρος της Χιλής.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, όταν η Υπηρεσία Διαχείρισης των Αεροδρομίων της Αργεντινής ζήτησε από την LAN να μεταφέρει τη βάση που διατηρεί στο αεροδρόμιο του Μπουένος Αϊρες, «Aeroparque Jorge Newbery», το οποίο εξυπηρετεί τις πτήσεις εσωτερικού, αλλά και τα δρομολόγια προς Βραζιλία και Χιλή.

Ο λόγος για τον οποίο η Υπηρεσία ζητά τη μεταφορά είναι για να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί εξίσου και η κρατική αεροπορική εταιρεία Aerolineas Argentinas.

Η LAN (χιλιανών και βραζιλιάνικων συμφερόντων) προσέφυγε στη δικαιοσύνη της Αργεντινής και πέτυχε το προσωρινό «πάγωμα» της απόφασης.

Σημειώνεται ότι η LAN δραστηριοποιείται στην Αργεντινή εδώ και πολλά χρόνια, προσφέροντας σε τα δρομολόγια (αν και λιγότερα) που προσφέρει και ο κρατικός αερομεταφορέας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Χιλής, γνωστός επιχειρηματίας της χώρας, υπήρξε μέτοχος της LAN με ποσοστό 20%, το οποίο πώλησε προτού εκλεγεί στην προεδρία, το 2010.

Η Κριστίνα Φερνάντες, χρησιμοποίησε το Twitter προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις της για τα γεγονότα. Είναι κάτι που το κάνει συχνά, γράφοντας απανωτά δεκάδες μηνύματα για πολιτικά θέματα, για τις γνωστές της κόντρες με την αντιπολίτευση ή τις εξελίξεις στην οικονομία.

Για την περίπτωση της LAN και του προέδρου Πινιέρα υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρή: «Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η Aerolineas Argentinas, αντί να είναι κρατική εταιρεία, να ανήκει σε μένα και να την ‘πουλήσω’ προτού γίνω πρόεδρος;»

Η Φερνάντες έβαλε τη λέξη «πουλήσω» σε εισαγωγικά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αμφισβητήσει την πώληση του ποσοστού των μετοχών από τον Πινιέρα.

Εξίσου αιχμηρή ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής: «Στη Χιλή ο πρόεδρος και οι βουλευτές εκλέγονται δημοκρατικά με απόλυτη διαφάνεια ως προς τα οικονομικά τους. Ο πρόεδρος από τη στιγμή που εξελέγη ρευστοποίησε τη συμμετοχή του σε διάφορες επιχειρήσεις, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες και αντικρουόμενα συμφέροντα.»

Οι αναφορές στη διαφάνεια δεν έγιναν τυχαία, καθώς κατά καιρούς τα ΜΜΕ της Αργεντινής, ιδίως της αντιπολίτευσης, ασχολούνται με τα οικονομικά της προέδρου.

Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν, καθώς με νέο μήνυμα στο Twitter η πρόεδρος μιλά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Πινιέρα για τις αναφορές που έκανε σχετικά με το πραξικόπημα του Πινοτσέτ, το 1973.

Σημειώνεται ότι η Χιλή τιμά την επέτειο της ανατροπής του Σαλβαδόρ Αλιέντε στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το ζήτημα, πάντως, με την αεροπορική εταιρεία δεν έχει κλείσει και αναμένονται νέα επεισόδια…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024