Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προαναγγελία Ομπάμα για περιορισμένης κλίμακας επέμβαση στη Συρία

Προαναγγελία Ομπάμα για περιορισμένης κλίμακας επέμβαση στη Συρία

Η τελική απόφαση για επίθεση στη Συρία δεν έχει ληφθεί ακόμη, ωστόσο οποιαδήποτε επέμβαση θα είχε περιορισμένη διάρκεια και δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Μπαράκ Ομπάμα προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ανάληψη δράσης. Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι η κατάσταση στη Συρία απειλεί τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και συμμάχων τους όπως το Ισραήλ και η Ιορδανία.

Η τελική απόφαση για επίθεση στη Συρία δεν έχει ληφθεί ακόμη, ωστόσο οποιαδήποτε επέμβαση θα είχε περιορισμένη διάρκεια και δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Μπαράκ Ομπάμα προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ανάληψη δράσης.

Η απόφαση, είπε, θα προκύψει από τη συζήτηση στο Κογκρέσο.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος παρουσίασε «αδιάσειστες» ενδείξεις για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η κατάσταση στη Συρία αποτελεί «πρόκληση για όλο τον κόσμο» και απειλεί τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και συμμάχων τους όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και η Ιορδανία.

«Τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών και να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας» προειδοποίησε.

Παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα και κανείς δεν είναι «τόσο κουρασμένος από τον πόλεμο» όσο ο ίδιος. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση των διεθνών κανόνων.

Νωρίτερα, ο Τζον Κέρι παρουσίασε αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες από έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.429 άμαχοι, καθώς σε προηγούμενες επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών στη Δαμασκό.

«Γνωρίζουμε πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν χημικά» και «οι πληροφορίες είναι «ξεκάθαρες και αδιάσειστες» είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του συριακού καθεστώτος δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητες.

Όσον αφορά τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Συρία, ο Κέρι υποστήριξε ότι οι έλεγχοι μπορούν να να δείξουν μόνο το εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και όχι από ποιον χρησιμοποιήθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ έχουν υπόψη τους την εμπειρία στο Ιράκ, όπου οι αρχικές αναφορές για χημικά όπλα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024