Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την αναφορά των επιθεωρητών αναμένει το Σάββατο ο ΓΓ του ΟΗΕ

Την αναφορά των επιθεωρητών αναμένει το Σάββατο ο ΓΓ του ΟΗΕ

Στα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα βρίσκεται το Σάββατο η αναφορά της αποστολής επιθεωρητών επί των καταγγελιών χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, η οποία και θα τεθεί εν συνεχεία (χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Βέβαιος ότι το καθεστώς Άσαντ εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα δηλώνει πλέον ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι πρέπει να σταλεί «ισχυρό μήνυμα». Κοινοβουλευτικά εμπόδια για τον Ντέβιντ Κάμερον στη Βρετανία. «Είναι μία ιστορική αναμέτρηση και θα νικήσουμε» λέει ο Άσαντ...

Στα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα βρίσκεται το Σάββατο η αναφορά της αποστολής επιθεωρητών επί των καταγγελιών χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, η οποία και θα τεθεί εν συνεχεία (χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της Ολομέλειας.

Ενόσω ηχούν τύμπανα πολέμου, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η έρευνα των επιθεωρητών θα ολοκληρωθεί το επόμενο 24ωρο, η αποστολή θα αναχωρήσει από τη Δαμασκό το πρωί του Σαββάτου και την ίδια ημέρα θα τον ενημερώσουν επί των ευρημάτων τους.

Ο Μπαν Γκι-μουν επανέλαβε πως πρέπει να επιτραπεί στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση τη στιγμή που κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες εν όψει στρατιωτικού πλήγματος κατά του καθεστώς Άσαντ.

Η αποστολή εμπειρογνωμόνων εισήλθε την Πέμπτη στο ελεγχόμενο από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ανατολικό προάστιο Ντούμα της συριακής πρωτεύουσας. Πραγματοποιούν δειγματοληψίες και συνομιλούν με τραυματίες της καταγγελλόμενης επίθεσης.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει επιμείνει επί ημέρες να «δοθεί χρόνος» για την εκπλήρωση της αποστολής των επιθεωρητών και να παρουσιαστεί η έκθεσή τους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν αποφασιστεί η όποια δράση.

Για όσο διάστημα παραμένουν οι επιθεωρητές στη Συρία θεωρείται απίθανη η έναρξη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, δεδομένου του κινδύνου που συνεπάγεται για τους εμπειρογνώμονες μία επέμβαση της Δύσης, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Στη Δαμασκό πέραν της αποστολής του ΟΗΕ βρίσκεται και η αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδια για τον Αφοπλισμό Άντζελα Κέιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σε Ευρώπη και αραβικό κόσμο έχουν ήδη επιρρίψει την ευθύνη για τη χρήση χημικών στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και εμφανίζεται ως ζήτημα ημερών η ανάληψη δράσης με «χειρουργικές» επιδρομές σε επιχείρηση μικρής χρονικής διάρκειας.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία έχουν δηλώσει πως το «πράσινο φως» της Δαμασκού στην επιτόπια έρευνα του ΟΗΕ ήλθε «πολύ αργά», καθώς μπορεί να έχουν καταστραφεί οι αποδείξεις εξαιτίας των εκτεταμένων βομβαρδισμών που ακολούθησαν στις περιοχές όπου καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε η επίθεση.

Αναλυτές επίσης θεωρούν ότι η αποστολή του ΟΗΕ δεν θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο ως προς την απόδοση της ευθύνης για τη χρήση χημικών όπλων, η οποία κατά τη συριακή αντιπολίτευση προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει πλέον βέβαιος ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε ότι θα πρέπει να σταλεί στον Άσαντ ένα «ισχυρό μήνυμα» προκειμένου να μη γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων στο μέλλον. Αναφέρει, πάντως, ότι δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Εντός της ημέρας ενημερώνουν το Κογκρέσο ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα.

Εκτάκτως συνεδριάζει παράλληλα την Πέμπτη η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Οι βουλευτές θα κληθούν όμως να ψηφίσουν δύο φορές, μετά τις έντονες πιέσεις των Εργατικών που απείλησαν να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για ανάληψη δράσης, αν ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δεν περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα από τις έρευνες του ΟΗΕ.

Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν «οι σφαγές» και «η κλιμάκωση της βίας» στη Συρία και να προωθηθεί μια «πολιτική λύση».

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για μία πολιτική διευθέτηση, αλλά αυτό θα συμβεί μόνον εάν ο [Συριακός Εθνικός] Συνασπισμός μπορέσει να εμφανιστεί ως μια εναλλακτική λύση με την αναγκαία ισχύ, ιδίως σε ό,τι αφορά το στρατό του» είπε ο Ολάντ αφού συναντήθηκε με τον ηγέτη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Αχμέντ Τζάρμπα.

«Θα αμυνθούμε» λέει ο Άσαντ

«Η Συρία θα αμυνθεί μπροστά σε όποια επιθετικότητα» διεμήνυσε την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, λέγοντας ότι «οι απειλές κατά της Συρίας το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τις βαθιά ριζωμένες αρχές της και την ανεξάρτητη θέληση του λαού της».

«Από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί» φέρεται να είπε ο Άσαντ ενώπιον Σύρων αξιωματούχων, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ακμπάρ του Λιβάνου.

«Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024