Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίστηκε τον Ιούλιο η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες

Συνεχίστηκε τον Ιούλιο η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες

Υποχώρηση σημείωσαν τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχή μήνα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, ένδειξη ότι η αύξηση που σημειωνόταν από τα μέσα του προηγούμενου έτους έχει ανακοπεί. Την πτωτική τάση τους συνέχισαν τον Ιούλιο και οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κρίση έχει περιορίσει τη ζήτηση, αλλά και την προσφορά για δάνεια.

Υποχώρηση σημείωσαν τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχή μήνα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ένδειξη ότι η αύξηση που σημειωνόταν από τα μέσα του προηγούμενου έτους έχει ανακοπεί.

Την πτωτική τάση τους συνέχισαν τον Ιούλιο και οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κρίση έχει περιορίσει τη ζήτηση, αλλά και την προσφορά για δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ την Τετάρτη, τον Ιούλιο το απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε περαιτέρω κατά 288 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, υποχωρώντας στα 162,386 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις, σημειώνει το Reuters, είχαν συρρικνωθεί κατά 90 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο περίπου, στο διάστημα 2009-2012. Μάλιστα τον Ιούνιο του 2012 υποχώρησαν στο ναδίρ υποχωρώντας στα 150,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, περισσότερα από 17 δισ. ευρώ επέστρεψαν μετά τα μέσα Ιουνίου 2012, μετά τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και της υποχώρησης των ανησυχιών για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Όμως, από τον Απρίλιο άρχισαν να εμφανίζονται αυξομειώσεις, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται σταθερή υποχώρηση τους, πιθανώς εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών.

* Σημειώνεται ότι η απόκλιση με τα στοιχεία της ΕΚΤ οφείλονται σε διαφορετική μεθοδολογία.

Μείωση 4% στις χορηγήσεις δανείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκαν κατά 4% τον Ιούλιο, έναντι υποχώρησης 4,1% τον Ιούνιο.

Η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4,6% μετά από πτώση 4,9% ένα μήνα νωρίτερα.

Τα δάνεια προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα υποχώρησαν με ρυθμό 3,7% έναντι συρρίκνωσης 3,6% ένα μήνα νωρίτερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024