Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου μέσα σε λίγες ώρες, συντελώντας έτσι στην εδραίωση της εξάρτησης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience.

Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου μέσα σε λίγες ώρες, συντελώντας έτσι στην εδραίωση της εξάρτησης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience.

Τα ζωικά πειράματα που έκαναν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και του Σαν Φρανσίσκο έδειξαν ότι οι νέες δομές που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη άρχισαν να αναπτύσσονται αμέσως μετά τη χρήση της ουσίας. Μάλιστα, τα τρωκτικά με τις περισσότερες εγκεφαλικές αλλαγές έδειξαν και τη μεγαλύτερη προτίμηση για την κοκαΐνη. Αυτό περιγράφεται από τους επιστήμονες ως την προδιάθεση του εγκεφάλου να «μάθει» την εξάρτηση.

Οι ερευνητές έκαναν τις παραπάνω διαπιστώσεις αναζητώντας μικροσκοπικές προεξοχές των δενδριτικών κυττάρων, που εμπλέκονται άμεσα στον σχηματισμό της μνήμης.

Ο χώρος ή το περιβάλλον που γίνεται η χρήση των ναρκωτικών ουσιών έχει αποδειχθεί ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάρτηση.

Έτσι στο πείραμα, τα ποντίκια μπορούσαν να εξερευνήσουν ελεύθερα δυο διαφορετικούς θαλάμους, με διαφορετικές δομές και οσμές ο καθένας. Μόλις επέλεγαν τον αγαπημένο τους χώρο, οι ερευνητές τους χορηγούσαν την κοκαΐνη όταν βρίσκονταν στον άλλον θάλαμο.

Με τη χρήση μικροσκοπίας λέιζερ, εξετάστηκαν οι εγκέφαλοι των ζώντων τρωκτικών για τον εντοπισμό των δενδριτικών στηλών που δομούσαν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι περισσότερες δενδριτικές στήλες είχαν παραχθεί όταν τα ποντίκια είχαν πάρει κοκαΐνη παρά νερό, γεγονός που δείχνει ότι οι νέες αναμνήσεις που είχαν σχηματιστεί σχετίζονται με την χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι διαφορές αυτές μπορούσαν να εντοπιστούν δύο ώρες μετά την πρώτη χρήση κοκαΐνης.

«Η μελέτη παρέχει ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η κοκαΐνη προκαλεί ταχείες αλλαγές στον εγκέφαλο, δίνοντάς μας και νέα στοιχεία για τον τρόπο που γενικώς τα ναρκωτικά πυροδοτούν την εξαρτητική συμπεριφορά», εξηγεί η Λίντα Γουίλμπρεχτ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr