Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αναχωρούν για τη Συρία επιθεωρητές του ΟΗΕ για το χημικό οπλοστάσιο

Αναχωρούν για τη Συρία επιθεωρητές του ΟΗΕ για το χημικό οπλοστάσιο

Άμεσα αναμένονται να φύγει για τη Συρία ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ που θα ελέγξουν τις εκατέρωθεν καταγγελίες για χρήση του χημικού οπλοστασίου της χώρας στον εμφύλιο. Το κατά πόσον θα βρουν στοιχεία είναι αμφίβολο, καθώς από τα καταγγελλόμενα περιστατικά έχουν περάσει μήνες, ενώ ακόμη και το έργο τους είναι σημαντικά περιορισμένο -θα ελέγξουν μόνο εάν και τι είδους χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν, αλλά όχι από ποια πλευρά.

Άμεσα αναμένονται να φύγει για τη Συρία ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ που θα ελέγξουν τις εκατέρωθεν καταγγελίες για χρήση του χημικού οπλοστασίου της χώρας στον εμφύλιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε το πράσινο φως στην αποστολή των αξιωματούχων, μετά την αποδοχή της Δαμασκού για έλεγχο σε τρεις τοποθεσίες. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι χαμηλές ενώ διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες επικρίνουν ακόμη και την σκοπιμότητα που έχει πλεόν η αποστολή.

Το κατά πόσον οι επιθεωρητές θα βρουν στοιχεία είναι αμφίβολο, καθώς από τα καταγγελλόμενα περιστατικά έχουν περάσει μήνες. Μάλιστα, το έργο τους είναι σημαντικά περιορισμένο: Θα ελέγξουν μόνο εάν και τι είδους χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν, αλλά όχι από ποια πλευρά.

Το συριακό καθεστώς είχε ζητήσει αρχικά από τον ΟΗΕ να διερευνήσει φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στο Χαν αλ Ασάλ, έξω από το Χαλέπι, το οποίο έπεσε τον περασμένο μήνα στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Η επίθεση, για την οποία Άσαντ και αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορούνται, φέρεται να συνέβη στις 19 Μαρτίου.

Παράλληλα, οι δυτικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν ζητήσει να γίνει έλεγχος για φερόμενες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Χομς, τη Δαμασκό και αλλού.

Η Δαμασκός συμφώνησε στην αποστολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Άκε Σέλστρομ, δεχόμενη ο έλεγχος να γίνει για τρεις τοποθεσίες.

Η μία από αυτές είναι το Χαν αλ Ασάλ, ενώ οι άλλες δύο δεν έχουν ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Στα Ηνωμένα Έθνη έχουν φτάσει καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων σε συνολικά 13 περιπτώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024