Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Mε «άνευ προηγουμένου» νομικά βήματα απειλεί το Λονδίνο για το Γιβραλτάρ

Mε «άνευ προηγουμένου» νομικά βήματα απειλεί το Λονδίνο για το Γιβραλτάρ

Σε μία προσπάθεια να υποχωρήσει η Μαδρίτη από τους εξονυχιστικούς ελέγχους σε βάρος των Βρετανών στο Γιβραλτάρ, το Λονδίνο προειδοποίησε πως εξετάζει να κινηθεί νομικά με «άνευ προηγουμένου» μέσα εναντίον ενός ευρωπαϊκού εταίρου. Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει δυσανάλογη την ένταση στους συνοριακούς ελέγχους μιλώντας ανοικτά για «πολιτικά κίνητρα».

Σε μία προσπάθεια να υποχωρήσει η Μαδρίτη από τους εξονυχιστικούς ελέγχους σε βάρος των Βρετανών στο Γιβραλτάρ, το Λονδίνο προειδοποίησε πως εξετάζει να κινηθεί νομικά με «άνευ προηγουμένου» μέσα εναντίον ενός ευρωπαϊκού εταίρου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει δυσανάλογη την ένταση στους συνοριακούς ελέγχους μιλώντας ανοικτά για «πολιτικά κίνητρα».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ραχόι μένει σταθερή στην στάση της, απαντώντας πως οι έλεγχοι είναι νόμιμοι και ανάλογοι των περιστάσεων, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του λαθρεμπορίου.

Από τις διάφορες δικαστικές αρχές στις οποίες θα μπορούσε να προσφύγει η Βρετανία, η πιθανότερη θεωρείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο θα εγκαλούσε τη Μαδρίτη για παραβίαση της ελευθερίας κίνησης προσώπων στην ΕΕ. Κάτι τέτοιο όντως δεν θα είχε προηγούμενο μεταξύ ευρωπαίων εταίρων.

Ο βρετανικός θύλακας στη Μεσόγειο έχει βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μετά την απόφαση που έλαβαν οι αρχές του Γιβραλτάρ να κατασκευάσουν έναν τεχνητό ύφαλο στον κόλπο του Αλγεθίρας για να εμποδίσουν τους Ισπανούς ψαράδες να εισέρχονται στη θαλάσσια περιοχή του βράχου.

Το Γιβραλτάρ κατηγορεί τη Μαδρίτη ότι προέβη σε αντίποινα, εντείνοντας τους ελέγχους στα σύνορά της. Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο όταν την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει διόδια 50 ευρώ σε όσους μπαίνουν ή βγαίνουν από το Γιβραλτάρ.

Και η Μαδρίτη έχει αναφέρει ότι εξετάζει νομικά μέτρα για το Γιβραλτάρ, κάτι που επανέλαβε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης.

Η εκατέρωθεν δυσφορία έχει αρχίσει να απειλεί τις σχέσεις των δύο χωρών, και μάλιστα εντός της ΕΕ. Εκπρόσωπος της Κομισιόν Τζόναθαν Τοντ επιβεβαίωσε πως αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες θα ταξιδέψουν το Σεπτέμβριο στο Γιβραλτάρ για να διαπιστώσουν εάν τηρείται το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους ενδοσυνοριακούς ελέγχους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024