Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση 47% στα κέρδη πρώτου εξαμήνου για τον όμιλο Μυτιληναίος

Αύξηση 47% στα κέρδη πρώτου εξαμήνου για τον όμιλο Μυτιληναίος

Αυξημένα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίος για το το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, ύψους 243 εκατ. ευρώ, για 3+2 έτη. Στην ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στην υψηλή φορολογία που υπάρχει στη χώρα μας και επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, καθώς  και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Αυξημένο κύκλο εργασιών, λειτουργική και καθαρή κερδοφορία είχε το πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος Μυτιληναίος, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών €731 εκατ., έναντι των €714 εκατ. το 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 2,3%.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €102,2 εκατ. από €80 εκατ. το 2012, σημειπώνοντας αύξηση 28%.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η συγκεκριμένη επίδοση, αν και αγγίζει τα ιστορικά υψηλά του Ομίλου, εν μέρει μόνο αποτυπώνεται στη βελτίωση των καθαρών κερδών, καθώς αυτά επιβαρύνονται από αυξημένες αποσβέσεις (όλα τα εργοστάσια και εγκαταστάσεις του Ομίλου βρίσκονται πλέον σε πλήρη λειτουργία) και υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος».

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ενισχύθηκαν κατά 47% στα €12,5εκ. έναντι €8,5εκ. την ίδια περίοδο του 2012.

Στο πρώτο εφετινό εξάμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο όμιλος παρουσιάζει αυξημένη λειτουργική κερδοφορία, ισόρροπη συνεισφορά των τομέων δραστηριοποίησης, ισχυρές ταμειακές ροές και ταχύτατη αποκλιμάκωση του καθαρού δανεισμού που διαμορφώθηκε στα €555 εκατ. από €725 εκατ. στο τέλος του 2012».

Κέρδη 46,4 εκατ. ευρώ για την ΜΕΤΚΑ

Ο Τομέας Έργων EPC, κατέγραψε την ισχυρότερη επίδοση, καθώς ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ διαμορφώθηκε στα €289,9 εκατ., στο Α’ Εξάμηνο του 2013, έναντι €298,7 εκατ. το 2012.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €45,3 εκατ. από €50,6 εκατ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €46,4 εκατ. έναντι €40,2 εκατ. το αντίστοιχο Εξάμηνο του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 15%.

Το επόμενο διάστημα, η ΜΕΤΚΑ θα επικεντρωθεί στην εκτέλεση των συμβάσεων στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει την ανάληψη νέων έργων στις υπάρχουσες, αλλά και σε νέες αγορές, ώστε να ενισχύσει το υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο το οποίο ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄εξαμήνου.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων του Ομίλου συνεχίζει να αντιμετωπίζει «τις ισχυρότερες προκλήσεις, καθώς επηρεάζεται από τις αδύναμες διεθνείς τιμές αλουμινίου στο LME, το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και τις ισχυρότατες φορολογικές πιέσεις», σημειώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύκλος εργασιών του Τομέα παρέμεινε σε συγκρίσιμα επίπεδα με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012 και διαμορφώθηκε στα €224,5 εκατ., από €232,6 εκατ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €9,7 εκατ., έναντι ζημιών €300.000 το πρώτο εξάμηνο του 2012, γεγονός που, κατά τον όμιλο, «καταδεικνύει τη σημαντική κοστολογική βελτίωση που έχει επιτευχθεί, μέσω της υλοποίησης των στόχων του προγράμματος «ΜΕΛΛΟΝ»».

Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος συνετέλεσε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των χαμηλών διεθνών τιμών αλουμινίου (χαμηλό 4ετίας στο LME), προστίθεται.

Υψηλοί φόροι

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην υψηλή φορολογία που υπάρχει στη χώρα μας, θέμα το οποίο είχε θίξει, μεταξύ άλλων, και σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «σε διεθνές επίπεδο συντελείται προσπάθεια υποστήριξης αντίστοιχων επενδύσεων στη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία (πρόσφατο παράδειγμα το εργοστάσιο St. Jean-de-Maurienne στη Γαλλία), σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου έχουν επιβληθεί 8 νέοι διαφορετικοί ειδικοί φόροι, οι οποίοι επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων».

Το 30% του τζίρου η ενέργεια

Ο Τομέας Ενέργειας ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του Ομίλου στο Α’ Εξάμηνο του 2013.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του Τομέα ανήλθε σε €219,7 εκατ. από €198,5 εκατ., το αντίστοιχο Εξάμηνο του 2012 και αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση σε €48,6 εκατ. έναντι €33,5 εκατ., σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενισχυμένα και από τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Korinthos Power για ολόκληρο το εξάμηνο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ο Όμιλος, κατέχοντας πλέον διψήφιο μερίδιο αγοράς (10%) στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας, μέσω της λειτουργίας των πιο σύγχρονων και αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, είναι στρατηγικά τοποθετημένος, ώστε να ωφεληθεί τα μέγιστα από τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο ανταγωνιστικό μοντέλο αγοράς».

Για το επόμενο διάστημα, επισημαίνει ότι «θα παραμείνει προσηλωμένος στη δημιουργία θετικών ταμειακών ροών και τον αυστηρό έλεγχο του κόστους, ενισχύοντας περαιτέρω το εξωστρεφές του προφίλ».

Αναχρηματοδότηση δανείων 243 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος ανακοίνωσε ακόμα ότι, κατόπιν λήψεως των προβλεπομένων εκ του νόμου εγκρίσεων, ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, συνολικού ποσού ύψους €243 εκατ. για 3 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για 2 ακόμα χρόνια (σύνολο 5 χρόνια).

Όπως αναφέρεται, «η σημαντική αυτή εξέλιξη βελτιώνει ουσιαστικά το πιστωτικό προφίλ (credit profile) του Ομίλου και διασφαλίζει επαρκή ρευστότητα για μελλοντικές επενδυτικές κινήσεις σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024