Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σαμιλίδης έμεινε 13ος στα 200μ. πρόσθιο του Παγκοσμίου

Ο Σαμιλίδης έμεινε 13ος στα 200μ. πρόσθιο του Παγκοσμίου

Με μία καλή προσπάθεια στον ημιτελικό και τη 13η θέση της γενικής κατάταξης στα 200μ. πρόσθιο ολοκλήρωσε ο Παναγιώτης Σαμιλίδης την παρουσία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης της Βαρκελώνης. Μάγκνουσεν, Τζινγκ Ζάο, Λόχτι, Ζίγκε Λιου πήραν τα χρυσά της ημέρας. Στα προκριματικά των 50μ. ελεύθερο και 50μ. πεταλούδα πέφτουν την Παρακευή οι Γκολομέεφ και Βουρνά, αντίστοιχα.

Με μία καλή προσπάθεια στον ημιτελικό και τη 13η θέση της γενικής κατάταξης στα 200μ. πρόσθιο ολοκλήρωσε ο Παναγιώτης Σαμιλίδης την παρουσία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης της Βαρκελώνης.

Ο πρωταθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης προσπάθησε πολύ στην πρώτη ημιτελική σειρά, ήταν μάλιστα τρίτος στο πρώτο 100άρι, αλλά στη συνέχεια δεν άντεξε και τερμάτισε στην έκτη θέση με 2:11.21, που πάντως αποτελεί την καλύτερη φετινή του επίδοση. Το περσινό του πανελλήνιο ρεκόρ (2:09.72 στο Ευρωπαϊκό του Ντέμπρετσεν) θα ήταν αρκετό για να του δώσει το εισιτήριο για τον τελικό, αφού όγδοος πέρασε ο Ιάπωνας Ρίο Τατεϊσι με 2:10.01.

Ο Αυστραλός Μάγκνουσεν το χρυσό στα 100μ. ελεύθερο

Μετά από μία συγκλονιστική κούρσα, ο Τζέιμς Μάγκνουσεν διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα 100μ. ελεύθερο, επαναλαμβάνοντας στη Βαρκελώνη το θρίαμβο της Σανγκάης. Ο Αυστραλός τερμάτισε σε 47.71, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αμερικανό Τζέιμς Φέιγκεν, ο οποίος έκανε 47.82 και κέρδισε για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του αγωνίσματος, τον συμπατριώτη του Νέιθαν Εϊντριαν, που με 47.84 περιορίστηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Για τέσσερα εκατοστά έχασε το μετάλλιο ο δεύτερος Αυστραλός του τελικού, Κάμερον ΜακΙβόι, ενώ πέμπτος τερμάτισε ο Ρώσος Βλαντιμίρ Μορόζοφ, ο οποίος γύρισε πρώτος στα μισά της κούρσας και μάλιστα σε ρυθμό παγκοσμίου ρεκόρ, αλλά δεν άντεξε ως το τέλος.

Ο Μάγκνουσεν γίνεται ο τέταρτος κολυμβητής που υπερασπίζεται επιτυχώς τον παγκόσμιο τίτλο στα 100μ. ελεύθερο, μετά τον Αμερικανό Ματ Μπιόντι (1986, 1991), τον Ρώσο Αλεξάντερ Ποπόφ (1994, 1998) και τον Ιταλό Φίλιπο Μανίνι (2005, 2007). Από αυτούς, μόνο ο «τσάρος» Ποπόφ έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια, καθώς είχε νικήσει και το 2003 στη Βαρκελόνη. Οι ΗΠΑ έφτασαν τα 13 μετάλλια στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στο αγώνισμα, αλλά δεν έχουν γευτεί τη χαρά του τίτλου από το 2001.

Η Κινέζα Τζινγκ Ζάο το χρυσό στα 50μ. ύπτιο

Κινεζική κυριαρχία στον τελικό των 50μ. ύπτιο στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, με την ασιατική χώρα να κάνει το «1-2» και την Τζινγκ Ζάο να στέφεται για δεύτερη φορά στην καριέρα της πρωταθλήτρια κόσμου. Η 23χρονη αθλήτρια, που ήταν η νικήτρια και το 2009 στη Ρώμη, πήρε το χρυσό μετάλλιο με 27.29, έναντι 27.39 της 17χρονης συμπατριώτισσάς της, Γιουανχούι Φου, η οποία θεωρείτο το φαβορί του αγωνίσματος. Την απόλυτη κυριαρχία της Άπω Ανατολής ολοκλήρωσε η Αγια Τερακάουα από την Ιαπωνία, που πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 27.53.

Η Τζινγκ Ζάο είναι η πρώτη κολυμβήτρια που ντουμπλάρει τους τίτλους της από το 2001, όταν τα 50μ. ύπτιο συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων. Από την πλευρά της η Τερακάουα, που ήταν «χάλκινη» Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο στα 100μ., κατακτά για δεύτερη συνεχή διοργάνωση μετάλλιο στο 50άρι, αφού ήταν δεύτερη στη Σανγκάη.

Η Κινέζα Ζίγκε Λιου το χρυσό στα 200μ. πεταλούδα

Πέντε χρόνια μετά το θρίαμβό της στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, η Ζίγκε Λιου επέστρεψε στην κορυφή των 200μ. πεταλούδα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Η Κινέζα κολυμβήτρια τερμάτισε σε 2:04.59 και άφησε στη δεύτερη θέση την «ασημένια» Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, την Ισπανίδα Μιρέια Μπελμόντε (2:04.78) και στην τρίτη την Κατίνκα Χόζου από την Ουγγαρία (2:05.59), η οποία διεκδικούσε ένα δεύτερο τίτλο στη διοργάνωση, μετά το χρυσό στα 200μ. μικτή ατομική. Η έτερη Κινέζα Λιουγιάνγκ Τζιάο, κάτοχος του τίτλου και «χρυσή» Ολυμπιονίκης πέρυσι, ήταν η αρνητική έκπληξη του τελικού, μένοντας στην έκτη θέση.

Η Κίνα έφτασε τα τρία χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στα 200μ. πεταλούδα, έναντι τεσσάρων της Αυστραλίας, ενώ για πρώτη φορά ανέβηκε στο βάθρο εκπρόσωπος της Ισπανίας.

Ο Αμερικανός Λόχτι το χρυσό στα 200μ. μικτή ατομική

Μπορεί να χρειάστηκε να περιμένει ως την 5η ημέρα των αγωνισμάτων κολύμβησης, όμως ο Ράιαν Λόχτι πανηγύρισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Ο Αμερικανός κυριάρχησε στο αγαπημένο του αγώνισμα, τα 200μ. μικτή ατομική, πήρε τη νίκη στον τελικό με 1:54.98 και κατέκτησε τον τίτλο για τρίτη διαδοχική διοργάνωση, επαναλαμβάνοντας το ανάλογο κατόρθωμα του Μάικλ Φελπς που είχε νικήσει το 2003, το 2005 και το 2007. Μεγάλη μάχη έγινε για τη δεύτερη θέση, με τον Ιάπωνα Κοσούκε Χαγκίνο να παίρνει τελικά το ασημένιο μετάλλιο με διαφορά ενός εκατοστού του δευτερολέπτου από τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Περέιρα (ο οποίος οδήγησε την κούρσα στα πρώτα 100μ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κερδίσει ποτέ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το συγκεκριμένο αγώνισμα ως το 2003, έκτοτε όμως μετρούν έξι διαδοχικούς τίτλους. Ιαπωνία και Βραζιλία πήραν για πρώτη φορά μετάλλιο στα 200μ. μικτή, ενώ για τον Χαγκίνο είναι το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο στη Βαρκελώνη, μετά από εκείνο στα 400μ. ελεύθερο.

Στη «μάχη» της πρόκρισης Γκολομέεφ και Βουρνά

Στην κολύμβηση υπάρχουν την Παρασκευή δύο ελληνικές συμμετοχές στους προκριματικούς. Ο Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο αγωνίζεται στην 11η και τελευταία σειρά (διαδρομή 1) και θα προσπαθήσει να βελτιώσει το ατομικό ρεκόρ του (22.19), ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις πρόκριση στους απογευματινούς ημιτελικούς. Η Κρίστελ Βουρνά θα «πέσει» στην 5η προκριματική σειρά των 50μ. πεταλούδα (διαδρομή 1) χωρίς πολλές ελπίδες για κάτι καλό, αφού είναι προφανές ότι δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τους τελικούς, την παράσταση «κλέβουν» τα 100μ. ελεύθερο γυναικών, όπου η Αυστραλή Κέιτ Κάμπελ δείχνει σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση και φέρει τον τίτλο του φαβορί, έχοντας όμως αντιπάλους όπως η Αμερικανίδα Μίσι Φράνκλιν (νικήτρια ήδη στα 200μ. ελεύθερο), η Ολλανδή «χρυσή» Ολυμπιονίκης, Ρανόμι Κρομοβιτζότζο, η Γερμανίδα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Μπρίτα Στέφεν, αλλά και η Σουηδή Σάρα Σιέστρεμ (πρωταθλήτρια κόσμου στα 100μ. πεταλούδα).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024