Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή στην εποχή Μουμπάρακ καταγγέλλουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Επιστροφή στην εποχή Μουμπάρακ καταγγέλλουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Την έντονη αντίδραση των Αδελφών Μουσουλμάνων προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου να διατάξει την κράτηση του Μοχάμεντ Μόρσι, κατηγορώντας τον -ανάμεσα σε άλλα- για συνεργασία με τη Χαμάς. Η απόφαση της Δικαιοσύνης να θέσει υπό προληπτική κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι για γεγονότα που χρονολογούνται στις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ σημαίνει «επιστροφή στη βία» του πρώην καθεστώτος, καταγγέλλουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Αντίπαλες διαδηλώσεις διοργανώνονται στο Κάιρο.

Την έντονη αντίδραση των Αδελφών Μουσουλμάνων προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου να διατάξει την κράτηση του Μοχάμεντ Μόρσι, κατηγορώντας τον -ανάμεσα σε άλλα- για συνεργασία με τη Χαμάς.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των ερευνών για την φερόμενη εμπλοκή του Μόρσι σε επιθέσεις κατά της αστυνομίας, οι οποίες αποδόθηκαν στην ισλαμιστική Χαμάς, στις αρχές του 2011, και την απόδρασή του από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν την ίδια εποχή.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης να θέσει υπό προληπτική κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι για γεγονότα που χρονολογούνται στις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ σημαίνει «επιστροφή στη βία» του πρώην καθεστώτος, καταγγέλλουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

«Οι κατηγορίες σε βάρος του Μοχάμεντ Μόρσι ηχούν σαν μια εκδίκηση του πρώην καθεστώτος που λέει ότι επιστρέφει στη βία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Γκέχαντ ελ Χαντάντ, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «γελοίες».

«Δεν τις παίρνουμε καθόλου σοβαρά υπόψη. Συνεχίζουμε τις διαμαρτυρίες μας στους δρόμους. Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι περισσότερος κόσμος θα συνειδητοποιήσει τι αντιπροσωπεύει στην ουσία αυτό το καθεστώς: επιστροφή στο παλιό κράτος του Μουμπάρακ, με ωμή βία» ανέφεραν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, που κρατείται σε μυστικό σημείο από τον στρατό, μετά την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου, τέθηκε επισήμως σήμερα υπό κράτηση για μέγιστη διάρκεια 15 ημερών.

Η παλαιστινιακή Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε και αυτή την απόφαση δικαστηρίου του Καΐρου.

«Η Χαμάς καταδικάζει την απόφαση αυτή καθώς είναι βασισμένη στο σκεπτικό ότι το κίνημα της Χαμάς είναι εχθρικό. Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι σημερινές αρχές στην Αίγυπτο απαρνούνται εθνικά ζητήματα, φθάνοντας έως και να τα βλάψουν, αρχίζοντας από το παλαιστινιακό ζήτημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται μία ημέρα μετά το κλείσιμο από τις αρχές της Χαμάς των γραφείων του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Arabiya και του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Maan στη Γάζα για «μετάδοση ψευδών ειδήσεων στο θέμα της εκστρατείας δυσφήμισης της Χαμάς για το ρόλο της όσον αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Ιουνίου αιγυπτιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η Χαμάς και η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχαν εμπλακεί στην απόδραση κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Μόρσι, στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.

Φόβοι εμφύλιας διαμάχης

Ο στρατός έχει προειδοποιήσει ότι θα στρέψει τα όπλα του κατά εκείνων που προωθούν τη βία. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προειδοποίησαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου.

«Δεν θα ξεκινήσουμε καμία κίνηση, θα δράσουμε αυστηρά στις εκκλήσεις βίας ή στη μαύρη τρομοκρατία από τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων ή τους υποστηρικτές τους» δήλωσε αξιωματούχος του στρατού στο πρακτορείο Reuters.

Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του στρατού συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην πλατεία Ταχρίρ πριν από την διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής. Οι πορείες αναμένεται να κορυφωθούν μετά τη λήξη της νηστείας της για το Ραμαζάνι.

«Ο λαός, ο στρατός και η αστυνομία είναι ένα» φώναζε αστυνομικός στην πλατεία Ταχρίρ.

Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού φρουρούν όλες τις εισόδους στην πλατεία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που πραγματοποιούν διαμαρτυρίες ζητώντας την επιστροφή του Μόρσι, κάλεσε σε αντίπαλες διαδηλώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024