Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ισραήλ θα απελευθέρωσει «περίπου 80 παλαιστίνιους κρατουμένους»

Το Ισραήλ θα απελευθέρωσει «περίπου 80 παλαιστίνιους κρατουμένους»

Ισραηλινές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει πως ο αριθμός των παλαιστίνιων φυλακισμένων που θα απελευθερωθούν, εν όψει των προσπαθειών για τη δύσκολη επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, κυμαίνεται κοντά στους 80 και πρόκειται κυρίως για κρατουμένους που φυλακίστηκαν πριν από το 1993. Η επιστροφή Ισραήλ και Παλαιστινίων στο τραπέζι, πάντως, είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη, καθώς τα αγκάθια για την αφετηρία των συνομιλιών παραμένουν.

Ισραηλινές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει πως ο αριθμός των παλαιστίνιων φυλακισμένων που θα απελευθερωθούν, εν όψει των προσπαθειών για τη δύσκολη επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, κυμαίνεται κοντά στους 80 και πρόκειται κυρίως για κρατουμένους που φυλακίστηκαν πριν από το 1993.

Η επιστροφή Ισραήλ και Παλαιστινίων στο τραπέζι, πάντως, είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη, καθώς τα αγκάθια παραμένουν: Η παλαιστινιακή πλευρά θεωρεί πως μόνη αφετηρία των συνομιλιών μπορεί να είναι η συζήτηση στα σύνορα προ του 1967 και η παύση των εποικισμών, θέσεις στις οποίες το Ισραήλ παραμένει αρνητικό.

Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ανώνυμα πως η απελευθέρωση κρατουμένων θα αφορά περί τους 80 φυλακισμένους. «H απελευθέρωση των φυλακισμένων θα αρχίσει μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Μιλάμε για μαζικές αποφυλακίσεις» διευκρίνισε, σημειώνοντας πως θα πρόκειται για κρατουμένους που είχαν φυλακιστεί πριν από τις συμφωνίες του Όσλο του 1993.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή στα μέλη της κυβέρνησής του «εντός των προσεχών ημερών» πριν από την συνάντηση του παλαιστίνιου διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ με τους ισραηλινούς ομολόγους του, την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι και τον προσωπικό του απεσταλμένο Γιτζάκ Μόλχο.

Η ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem αναφέρει πως 4.713 παλαιστίνιοι κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ, εκ των οποίων 169 τελούν υπό διοικητική κράτηση, μια διαδικασία που επιτρέπει να παραμένουν φυλακισμένοι χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία για περίοδο έξι μηνών που μπορεί να ανανεώνεται επ’ αόριστον.

Αβέβαιη η επιστροφή στο τραπέζι

Στο τέλος του έκτου ταξιδιού στην περιοχή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε μιλήσει την Παρασκευή για μια συμφωνία που προετοιμάζει το έδαφος για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες έχουν παγώσει από το Σεπτέμβριο του 2010. Ωστόσο το πλαίσιο αυτής της καταρχήν συμφωνίας δεν έχει καθοριστεί.

Το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η συνάντηση αυτή που έχει προγραμματιστεί στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον Κέρι, θα διεξαχθεί στις «αρχές της προσεχούς εβδομάδας».

Ο αξιωματούχος από την πλευρά του είπε ότι «δεν έχει οριστεί καμιά ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων».

Δείχνοντας πως ο δρόμος για την επανέναρξη δεν είναι καθόλου εύκολος, η πλευρά του παλαιστίνιου προέδρου υπογράμμισε πως για να ξαναρχίσει ο διάλογος, θα έπρεπε το Ισραήλ να έχει συμφωνήσει σε κεντρικά σημεία.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρντενέχ, εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως αυτά τα σημεία είναι το ξεκίνημα της συζήτησης για τα όρια των δύο κρατών στη βάση των συνόρων πριν τον πόλεμο του 1967 και η απομάκρυνση του Ισραήλ από το πρόγραμμα εποικισμού.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος έχει συμφωνήσει στην αποστολή παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον για να συνεχιστούν οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις χαμηλού επιπέδου για τους όρους της επανέναρξης των συνομιλιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024