Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πορείες «χιλιάδων Τρέιβον Μάρτιν» στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ

Πορείες «χιλιάδων Τρέιβον Μάρτιν» στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ

«Ο Τρέιβον Μάρτιν είμαι εγώ»: Από το Λος Άντζελες μέχρι τη Νέα Υόρκη, χιλιάδες διαδηλώσαν ξανά εναντίον της αθώωσης του Τζορτζ Ζίμερμαν για το θανάσιμο πυροβολισμό του Τρέιβορ Μάρτιν. Ο πυροβολισμός του 17χρονου έχει γίνει «σημαία» μίας μεγάλης συζήτησης στην αμερικανική κοινή γνώμη που δεν αφορά μόνο τον ρατσισμό (ο νεαρός αφροαμερικανός κρίθηκε ύποπτος μόνο επειδή φορούσε κουκούλα) αλλά και για τη νομοθεσία για τη θανατηφόρο χρήση βίας σε αυτοάμυνα, βάσει της οποίας αθωώθηκε ο φύλακας Ζίμερμαν.

«Ο Τρέιβον Μάρτιν είμαι εγώ»: Από το Λος Άντζελες μέχρι τη Νέα Υόρκη, χιλιάδες διαδηλώσαν ξανά εναντίον της αθώωσης του Τζορτζ Ζίμερμαν για το θανάσιμο πυροβολισμό του Τρέιβορ Μάρτιν.

Ο πυροβολισμός του 17χρονου έχει γίνει «σημαία» μίας μεγάλης συζήτησης στην αμερικανική κοινή γνώμη που δεν αφορά μόνο τον ρατσισμό (ο νεαρός αφροαμερικανός κρίθηκε ύποπτος μόνο επειδή φορούσε κουκούλα) αλλά και για τη νομοθεσία για τη θανατηφόρο χρήση βίας σε αυτοάμυνα, βάσει της οποίας αθωώθηκε ο φύλακας Ζίμερμαν.

Το Σάββατο, πορείες και συγκεντρώσεις με γύρω από το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Τρέιβον» διοργανώθηκαν σε περίπου 100 πόλεις των ΗΠΑ από την ομάδα «Εθνικό Δίκτυο Δράσης» του ιερέα Αλ Σάρπτον, δραστήριου σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων.

Η μητέρα του 17χρονου εμφανίστηκε στην συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη και δεσμεύτηκε να αγωνιστεί ώστε «οι μαύροι νεαροί να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι μόνο και μόνο για το χρώμα του δέρματός τους».

Στις συγκεντρώσεις είχαν έρθει πολλοί με τα παιδιά τους, αρκετά από τα οποία φορούσαν κουκούλες: «Είναι προσωπικό, οποιοσδήποτε που είναι μαύρος και έχει παιδιά μπορεί να είναι ο πατέρας του επόμενου Τρέιβον Μάρτιν» ανέφερε ενδεικτικά στο Associated Pres ο Κρίς Ντόνεγκαν, ένας όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για πορεία στο Σινσινάτι.

Η συζήτηση δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τον ρατσισμό και την στοχοποίηση βάσει φυλετικού υποβάθρου, αλλά και το σκεπτικό «ούτε βήμα πίσω» (το λεγόμενο «stand your ground») που διέπει την νομοθεσία για την αυτοάμυνα σε πάνω από 20 πολιτείες των ΗΠΑ.

Στα περισσότερα νομικά συστήματα, η άσκηση βίας, ακόμη και θανάσιμης, δικαιολογείται όταν κάποιος βρίσκεται σε αυτοάμυνα υπό αυστηρούς περιορισμούς και ουσιαστικά μόνο όταν ο ασκών έχει εξαντλήσει (και μπορεί ο ίδιος να το αποδείξει) κάθε άλλο μέσο -ανάμεσα στα οποία και να έχει προσπαθήσει να διαφύγει.

Το «ούτε βήμα πίσω» όμως, βάσει του οποίου αθωώθηκε ο Ζίμερμαν, αναγνωρίζει στον καθένα το δικαίωμα να μην υποχωρήσει εάν βρίσκεται σε κίνδυνο και να αντεπιτεθεί ακόμη και εάν θα μπορούσε να διαφύγει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024