Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση κατά του Αδ.Γεωργιάδη στο Αττικό Νοσοκομείο

Επίθεση κατά του Αδ.Γεωργιάδη στο Αττικό Νοσοκομείο

Επίθεση δέχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο. Άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο χτύπησαν τον κ. Γεωργιάδη και, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, επέστρεψε στο υπουργείο «με ερυθρότητα και εμφανή σημάδια χτυπημάτων στον λαιμό». Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι καταδικάζουν την εισβολή των ΜΑΤ και διαψεύδουν ότι χτύπησαν τον υπουργό.

Επίθεση δέχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο. Το περιστατικό σημειώθηκε στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές. Κάποιοι έσπρωξαν τον υπουργό και τον χτύπησαν.

«Όπως έκανα την κίνηση να προχωρήσω, οξύνθηκαν τα πνεύματα. Με έσπρωξαν, με χτύπησαν στο πρόσωπο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας στον Βήμα 99,5, σημειώνοντας:

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου θλίψη για το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν την ιδιοκτησία των νοσοκομείων. Σε καμία περίπτωση δεν τους στερώ το δικαίωμα και να διαμαρτυρηθούν και να μην με συμπαθούν και να μην με θέλουν υπουργό. Πιστεύω όμως ότι είναι αδιανόητο να απαγορεύουν στον υπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο, το οποίο είναι υπό την εποπτεία του. Αυτό είναι αμφισβήτηση του πολιτεύματος και, δεύτερον, ότι -όπως και να έχει- είναι αδιανόητο να ασκούν βία πάνω στον υπουργό».

«Πιστεύω ότι όλος ο πολιτικός κόσμος θα καταδικάσει αυτό που έγινε. Μπορούν να διαμαρτύρονται όσο θέλουν, αλλά με χτύπησαν» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας:

«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι αυτό που συνέβη εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι καθαρά η έκφραση της βίας από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο οποίος νομίζει ότι έχει το μονοπώλιο στην έκφραση γνώμης στη χώρα. Εγώ δεν τους φοβάμαι, γι’ αυτό στάθηκα απέναντί τους. Πιστεύω ότι στη χώρα αυτή έχουμε όλοι δικαίωμα να πούμε τη γνώμη μας».

Συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο κ. Γεωργιάδης επέστρεψε στο υπουργείο «με ερυθρότητα και εμφανή σημάδια χτυπημάτων στον λαιμό».

Στο επεισόδιο παρενέβησαν αστυνομικοί που υπήρχαν στον χώρο του νοσοκομείου. Η επίσκεψη του υπουργού στο νοσοκομείο έγινε τελικά με τα ΜΑΤ να περιφρουρούν το αμφιθέατρο, όπου μίλησε παρουσία μόνο της διοίκησης του νοσοκομείου, χωρίς την παρουσία των καθηγητών ιατρών.

Να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι είχαν δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο υπουργός «είναι ανεπιθύμητος» στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Γεωργιάδης, είχε επισκεφθεί αιφνιδιαστικά του Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου αφού περιηγήθηκε στους διαδρόμους και στους θαλάμους, ενημερώθηκε από εργαζόμενους και γιατρούς για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου είχε σήμερα μία εκτεταμένη και εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, όπου του παρουσιάσαμε το έργο αλλά και τα σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Διαπιστώσαμε ότι ο κ. Γεωργιάδης ήταν γνώστης των προβλημάτων του νοσοκομείου, αφού είχε ενημερωθεί προηγουμένως με υπομνήματα του νοσοκομείου. Υποσχέθηκε ότι πρόκειται να συνδράμει σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, καθηγητή χειρουργικής, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, στην επίλυση των προβλημάτων, κυρίως σε επίπεδο προσωπικού και περαιτέρω ανάπτυξης του νοσοκομείου» σημειώνεται σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο διοικητής του Αττικού Νοσοκομείου, καθηγητής Ηλίας Ε. Λαμπίρης.

«Δυστυχώς έγιναν επεισόδια εκτός του αμφιθεάτρου και εκτός του νοσοκομείου. Πράξεις βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται και που πλήττουν τους θεσμούς και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον υπουργό Υγείας είναι καταδικαστέες. Δεν νομίζω ότι εκφράζουν ούτε τη διοίκηση ούτε και την πλειονότητα των εργαζομένων που καθημερινά εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες για να λειτουργεί αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα. Το ζητούμενο ήταν να συζητηθούν με τη διοίκηση, με όλα τα θεσμικά όργανα και με τους εργαζομένους τα προβλήματα του νοσοκομείου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση των εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Αττικού Νοσοκομείου αναφέρουν: «Η γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου καταδικάζει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και τους προπηλακισμούς εργαζομένων, γιατρών και συνοδών που διαμαρτυρόντουσαν ενάντια στην επίσκεψη – παρωδία του Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο μας. Η επίθεση αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση της άθλιας δικομματικής κυβέρνησης να επιβάλλει το δόγμα του Νόμου και της Τάξης για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της.

» Ο Υπουργός μιας κυβέρνησης που υπονομεύει τη δημόσια υγεία, κλείνει νοσοκομεία, απολύει και θέτει σε διαθεσιμότητα προσωπικό, παραδίδει το ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στο ΑΤΤΙΚΟ της αθλιότητας των ράντζων και της έλλειψης προσωπικού.

» Γι’ αυτό μπήκε στο νοσοκομείο από την πίσω πόρτα και μίλησε σε άδειο αμφιθέατρο (με την παρουσία 5-10 παρατρεχάμενων της διοίκησης και 15-20 πανεπιστημιακών καθηγητών), φρουρούμενος από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που εισέβαλλαν στο νοσοκομείο.

» Το σωματείο και η γενική συνέλευση καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου (Διοικητή, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ορισμένους Πανεπιστημιακούς καθηγητές) που νομιμοποίησαν την είσοδο των ΜΑΤ σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και δέχτηκαν να συνομιλήσουν μαζί του σε συνθήκες βίας και τρομοκρατίας.

» Η γενική συνέλευση χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στη μαχητική διαμαρτυρία καταγγέλλοντας της διάλυση της δημόσιας υγείας και την κυβερνητική τρομοκρατία.

» Σε κοινό μέτωπο με τους ασθενείς, τους υπόλοιπους υγειονομικούς και το λαό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ.

» ΥΓ. Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια και ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, αντιστρέφοντας για μια ακόμη φορά την πραγματικότητα, διαδίδουν ότι ο υπουργός ‘χτυπήθηκε’ από τους εργαζόμενους. Είναι τόσο ψεύτες που δεν αξίζουν ούτε την περιφρόνησή μας».

Η ΟΕΝΓΕ για το επεισόδιο

Την δική τους εκδοχή δίνουν μέσω ανακοίνωσής τους οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, αναφέρει στην εν λόγω ανακοίνωση: «Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε σήμερα το Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, αποκαλούμενο και ως «ναυαρχίδα του ΕΣΥ», προσδοκώντας προφανώς υποδοχή… ναυάρχου. Επειδή όμως είχε αμφιβολίες φρόντισε να διασφαλίσει την υποδοχή του μέσω των ΜΑΤ που έφτασαν πολύ ώρα πριν τη δική του άφιξη στο Νοσοκομείο.

»Απεναντίας, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΑΤΤΙΚΟΝ δεν είχαν καμιά αμφιβολία ότι η πολιτική που διαλύει τη δημόσια υγεία πρέπει να αποδοκιμάζεται με τον πλέον ρητό και αγωνιστικό τρόπο και γι αυτό συγκεντρώθηκαν στην πύλη του Νοσοκομείου διαμαρτυρόμενοι.

»Τελικά ο κ. Γεωργιάδης εισήλθε στο Νοσοκομείο από την πύλη τροφοδοσίας και μίλησε σε ισχνότατο ακροατήριο, πράγμα που τον ενόχλησε σφόδρα.

»Δυστυχώς η ενόχληση του κ. Γεωργιάδη εξετράπη σε συκοφαντία, κατηγορώντας τους εργαζόμενους ότι τον ξυλοκόπησαν, πράγμα αδύνατο να συμβεί, ενώ βρίσκονταν φρουρούμενος από δεκάδες αστυνομικούς και μια διμοιρία ΜΑΤ.

»Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος της δημόσιας υγείας. Θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε, να κινητοποιούμαστε και να κινητοποιούμε τον ελληνικό λαό, συγκροτώντας ένα ευρύ μέτωπο προάσπισης της δημόσιας υγείας.

»Απόδειξη η απεργία που έχουμε εξαγγείλει την επόμενη Τετάρτη 24 Ιουλίου γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εναντίον των συγχωνεύσεων και λουκέτων σε δομές της δημόσιας υγείας».

«Να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους»

Να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, καταδικάζοντας την επίθεση σε βάρος του υπουργού Υγείας.

Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα που θέλουν να ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο να καταδικάσουν την επίθεση.

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αποκρουστική» την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έγινε από άτομα «ξένα προς το νοσοκομείο, τα οποία φώναζαν εμφυλιοπολεμικά συνθήματα περί Μελιγαλά και χειροδίκησαν εναντίον του».

«Οι θιασώτες της βίας δεν έχουν θέση στη δημοκρατική μας κοινωνία» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Κεδίκογλου.

Καταδικάζει ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας. «Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τον κοινωνικό διάλογο, στρέφονται εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και συμβάλλουν στον ευτελισμότης δημόσιας ζωής.

» Περιμένουμε απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να καταδικάσουν την επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά της, εκφράζει την ανασυχία για «την όξυνση των φαινομένων βίας», υπογραμμίζοντας ότι «η απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει η Βουλή δεν είναι ανεξάρτητη από τα προαναφερόμενα κρούσματα βίας».

Τέλος, καλεί «τα κόμματα, τους φορείς, αλλά και κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη να απομονώσει όλους όσοι ασκούν οποιαδήποτε μορφής βία, είτε λεκτική, είτε σωματική, είτε ρατσιστική. Η βία είναι φασισμός, όποιος μανδύας και αν την περιβάλλει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024