Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας των πασχόντων από λύκο με λακινιμόδη

Βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας των πασχόντων από λύκο με λακινιμόδη

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης IIa για την χορηγούμενη από του στόματος λακινιμόδη, η οποία συντελεί σε βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας στους πάσχοντες με ενεργό νεφρίτιδα, συνδεόμενη με τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης IIa για την χορηγούμενη από του στόματος λακινιμόδη, η οποία συντελεί σε βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας στους πάσχοντες με ενεργό νεφρίτιδα, συνδεόμενη με τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου Ρευματολογίας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου ενάντια στις Ρευματοπάθειες, στη Μαδρίτη (12-15 Ιουνίου 2013), η θεραπευτική αγωγή με λακινιμόδη είχε αθροιστική επίδραση στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή για την ενεργό νεφρίτιδα συνδεόμενη με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (μυκοφαινολική μοφετίλη -ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την απόρριψη οργάνου μετά από μεταμόσχευση- και κορτικοστεροειδή), σε σύγκριση με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή μόνο.

Η λακινιμόδη είναι ένας υπό δοκιμή ανοσοτροποποιητικός παράγοντας, χορηγούμενος από του στόματος, ο οποίος δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα με ένα νέο μηχανισμό δράσης και αναπτύσσεται για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης. Η λακινιμόδη αποδείχτηκε αποτελεσματική σε πειραματικά μοντέλα ζώων, τόσο για την πολλαπλή σκλήρυνση όσο και για την ενεργό νεφρίτιδα συνδεόμενη με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης Φάσης III, που αξιολογεί την από του στόματος λήψη λακινιμόδης σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, περιλαμβάνει δύο βασικές μελέτες, την ALLEGRO και τη BRAVO. Στην τρίτη μελέτη φάσης III της λακινιμόδης, την CONCERTO, θα αξιολογηθεί η χορήγηση δύο δόσεων του υπό δοκιμή προϊόντος (0,6 mg και 1,2 mg) σε περίπου 1.800 ασθενείς για διάστημα έως και 24 μηνών. Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο θα είναι η επιβεβαιωμένη εξέλιξη της αναπηρίας, σύμφωνα με την Διευρυμένη Κλίμακα Κατάστασης Αναπηρίας (EDSS).

«Οι ευνοϊκές τάσεις στη θεραπευτική αγωγή με λακινιμόδη στα καταληκτικά σημεία που αφορούν τους νεφρούς, σε συνδυασμό με το προφίλ ασφάλειας και ανοχής, παρέχουν μια ισχυρή λογική βάση για περαιτέρω κλινικές μελέτες Φάσης III», δήλωσε ο υπεύθυνος ερευνητής Δρ Ντέιβιντ Τζέιν, από το Νοσοκομείο του Αντενμπρουκ.

Η κλινική δοκιμή, NCT01085097, ήταν μια πολυκεντρική, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διερευνητική μελέτη 46 ασθενών με ενεργό νεφρίτιδα συνδεόμενη με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, που αξιολόγησε την από του στόματος χορηγούμενη λακινιμόδη (0,5 και 1 mg/ημέρα) έναντι του εικονικού φαρμάκου, σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή. Η μελέτη έδειξε, ότι σε 24 εβδομάδες επιτεύχθηκε νεφρική ανταπόκριση στο 62,5% των ασθενών με ενεργό νεφρίτιδα συνδεόμενη με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, που λάμβαναν 0,5 mg λακινιμόδης την ημέρα, σε σύγκριση με το 33,3% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Η νεφρική ανταπόκριση είναι ένα σύνθετο καταληκτικό σημείο, που μετρά διάφορες παραμέτρους της νεφρικής βελτίωσης.

Οι αναφερθείσες ανεπιθύμητες παρενέργειες ήταν συγκρίσιμες και στις δύο ομάδες ασθενών, στην ομάδα ασθενών με δραστική θεραπευτική αγωγή και στην ομάδα των ασθενών, στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες παρατηρήθηκαν σε 12 ασθενείς (τέσσερις σε κάθε ομάδα θεραπευτικής αγωγής) και αποδόθηκαν σε μόλυνση, περιστατικά θρομβοεμβολής ή επιπλοκές σχετικές με τον λύκο. Σημειώθηκε ένας θάνατος στην ομάδα, στην οποία χορηγήθηκε δραστική θεραπευτική αγωγή, εξαιτίας λοβώδους πνευμονίας και σηψαιμίας σε έναν ασθενή σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Ο θάνατος δεν αποδόθηκε στο υπό δοκιμή φάρμακο.

Προγραμματίζεται μία μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της λακινιμόδης σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή (μυκοφαινολική μοφετίλη και κορτικοστεροειδή), σε σύγκριση με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή μόνο, σε ασθενείς με ενεργό νεφρίτιδα συνδεόμενη με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο για την περαιτέρω αξιολόγηση του προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που παρατηρείται στη μελέτη NCT01085097.

Ο λύκος είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που συχνά προκαλεί αναπηρία. Εκτιμάται, ότι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, πάσχουν από κάποια μορφή λύκου. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλονται από λύκο είναι γυναίκες γόνιμης ηλικίας, που υποφέρουν από συμπτώματα στα οποία περιλαμβάνονται η έντονη κούραση και εξάντληση, ο πόνος στις αρθρώσεις, προβλήματα σκέψης και μνήμης και δερματικά εξανθήματα. Ο λύκος είναι δύο με τρεις φορές συχνότερος στους ανθρώπους Αφρικανικής, Ισπανικής και Ασιατικής καταγωγής, καθώς επίσης και στους ανθρώπους με καταγωγή από την Καραϊβική. Πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται ή ανταποκρίνονται μόνο εν μέρει στις τρέχουσες συνήθεις θεραπευτικές αγωγές.

health.in.gr

Warzone: Η Γάζα φλέγεται

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Δ. Όχθη – Στο στόχαστρο νοσοκομείο στην Τζενίν

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Νέα ανταλλαγή ομήρων με κρατουμένους την Πέμπτη μέρα της εκεχειρίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023