Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να σχεδιάσει μια ηλεκτρική σκούπα ζήτησε από τη CIA κρατούμενος για τρομοκρατία

Να σχεδιάσει μια ηλεκτρική σκούπα ζήτησε από τη CIA κρατούμενος για τρομοκρατία

Το αίτημα του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, κρατούμενου στα μέσα της περασμένης δεκαετίας στην μυστική φυλακή της CIA στη Ρουμανία ως υπόπτου για τρομοκρατική δραστηριότητα, ήταν ασυνήθιστο: θα ήθελε να σχεδιάσει μια ηλεκτρική σκούπα. Χάρη στο πτυχίο μηχανολογίας που έχει από αμερικανικό πανεπιστήμιο, η δουλειά για τον Μοχάμεντ δεν ήταν πολύ δύσκολη.

Το αίτημα του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, κρατούμενου στα μέσα της περασμένης δεκαετίας στην μυστική φυλακή της CIA στη Ρουμανία ως υπόπτου για τρομοκρατική δραστηριότητα, ήταν ασυνήθιστο: θα ήθελε να σχεδιάσει μια ηλεκτρική σκούπα.

Όπως αποκαλύπτει το Associated Press, η CIA έκανε δεκτό το αίτημα.

Ο Μοχάμεντ είχε ανακριθεί με εξαιρετικά μεγάλη σκληρότητα για τις δραστηριότητές του και φέρεται να είχε ομολογήσει αρκετές τρομοκρατικές πράξεις. Κάποιες από τις μέθοδοι ήταν ουσιαστικά βασανιστήρια: κρατήθηκε άυπνος για 8 ημέρες και υπέστη πάνω από 180 φορές το μαρτύριο του εικονικού πνιγμού.

Ωστόσο η αξία του σαν πηγή πληροφοριών σιγά-σιγά μειώθηκε και η μυστική υπηρεσία περίπου δεν ήξερε τι να τον κάνει. Θα ήθελε όμως να τον κρατήσει σε (όσο γίνεται) καλή ψυχολογική κατάσταση.

Για αυτό και χαλάρωσαν οι μέθοδοι και οι ανακρίσεις πήραν τη μορφή τρόπον τινά φιλικών συζητήσεων ενώ του επιτράπηκε να διαβάσει βιβλία—του άρεσε μάλιστα ο Χάρι Πότερ.

Κάποια στιγμή ζήτησε να κατασκευάσει μια σκούπα. Χάρη στο πτυχίο μηχανολογίας που έχει από αμερικανικό πανεπιστήμιο και σε σχεδιαγράμματα από το Ίντερνετ, η δουλειά για τον Μοχάμεντ δεν ήταν πολύ δύσκολη.

Το AP σημειώνει ότι δεν είναι σαφές αν όντως ήθελε να φτιάξει κάτι δημιουργικό ή αν είχε κάτι άλλο στο μυαλό του.

Αλλά ακόμη, δεν είναι σαφές πού βρίσκονται τα σχέδια του Μοχάμεντ, ούτε καν αν υπάρχουν ακόμη. Η CIA δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου να δοθούν στη δημοσιότητα γιατί είναι επιχειρησιακά αρχεία και άρα «ακόμα και αν υπάρχουν» δεν μπορούν να αποχαρακτηριστούν.

Σήμερα ο ύποπτος για τρομοκρατία είναι πλέον στο Γκουαντάναμο και φαίνεται να είναι γενικά καλά.

Άλλοι κρατούμενοι πάντως δεν είναι σε εξίσου ψυχολογική κατάσταση. Όλοι πέρασαν από ανακρίσεις με σαφή στόχο, από την πλευρά της CIA, να απομονωθούν κυριολεκτικά και μεταφορικά από το περιβάλλον τους. Τώρα πάσχουν από κατάθλιψη, μετατραυματικό σοκ και ένας είναι σε αγωγή για σχιζοφρένεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024