Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την αδιαφορία για τους μετανάστες κατέκρινε ο Πάπας από τη Λαμπεντούζα

Την αδιαφορία για τους μετανάστες κατέκρινε ο Πάπας από τη Λαμπεντούζα

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη στη Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, για να συναντήσει μετανάστες στα κέντρα προσωρινής κράτησης και τους μόνιμους κατοίκους της νήσου και να προσευχηθεί υπέρ των ψυχών χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να προσεγγίσουν την Ευρώπη. Ο ποντίφικας κατέκρινε την «αδιαφορία» του κόσμου για την τύχη των μεταναστών, λέγοντας πως «έχουμε χάσει την έννοια της αδελφικής ευθύνης»...

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη το πρωί της Δευτέρας στο νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, για να συναντήσει τους μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα προσωρινής κράτησης, τους μόνιμους κατοίκους της νήσου και να προσευχηθεί υπέρ των ψυχών χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να προσεγγίσουν τις ακτές της Ευρώπης.

Ο Πάπας κατέκρινε την «αδιαφορία» του κόσμου για την τύχη των μεταναστών.

«Έχουμε χάσει την έννοια της αδελφικής ευθύνης, η νοοτροπία της καλοπέρασης που μας κάνει απαθείς απέναντι στις κραυγές των συνανθρώπων μας καταλήγει στην παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας» δήλωσε ο Ποντίφικας στη διάρκεια της λειτουργίας στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

«Νεκροί μετανάστες στη θάλασσα, πάνω στα πλοία αυτά, τα οποία αντί να οδηγούν σε έναν δρόμο ελπίδας, οδηγούν στο δρόμο προς τον θάνατο» είπε στην ομιλία του τονίζοντας ότι «αυτή η σκέψη που έρχεται ξανά και ξανά στο μυαλό, γίνεται αγκάθι στην καρδιά και προκαλεί πόνο».

Ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι ενημερώθηκε πρόσφατα για την τραγωδία που διαδραματίζεται στη Μεσόγειο και για τον λόγο αυτό άλλωστε αποφάσισε να μεταβεί στο νησί, το πρώτο του ταξίδι εκτός Ρώμης.

«Για να προσευχηθώ, να προβώ σε μια χειρονομία εγγύτητας, να αφυπνίσω συνειδήσεις ώστε αυτό που συμβαίνει να μην επαναληφθεί πια. Πρέπει να αλλάξουν συγκεκριμένα ορισμένες συμπεριφορές. Δεν προσέχουμε πλέον τον κόσμο στον οποίο ζούμε, δεν φροντίζουμε αυτά που ο Θεός δημιούργησε» τόνισε.

Λίγο πριν από την άφιξη του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο νησάκι, ένα νέο πλοίο με 166 μετανάστες οδηγείτο στη Λαμπεντούζα από σκάφη της ακτοφυλακής.

Περίπου 10.000 πιστοί παρακολούθησαν τη λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας.

Νωρίτερα, ο ποντίφικας έριξε στεφάνι στα ύδατα της Λαμπεντούζα, πράξη με την οποία θέλησε να τιμήσει την μνήμη των μεταναστών που πνίγηκαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού από της λιβυκές προς της ιταλικές ακτές.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα έξω από την Ρώμη και αποτελεί ιστορική κίνηση.

«Σας ευχαριστώ για την υποδοχή» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρώτη ομάδα μεταναστών που συνάντησε στο μόλο του νησιού.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ περιορισμένα και – όπως ζήτησε ο ίδιος ο Πάπας- η τήρησή τους έχει ανατεθεί, σε μεγάλο βαθμό, στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού.

Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής και εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) στην Ιταλία Λάουρα Μπολντρίνι απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση των μέτρων διάσωσης στη θάλασσα για τους μετανάστες.

Η Μπολντρίνι δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι νόμοι πρέπει να είναι σαφείς για το γεγονός ότι η βοήθεια και η διάσωση είναι νομικό και εθνικό καθήκον».

«Πολλά σκάφη κάνουν πως δεν βλέπουν (τα πλοία με τους μετανάστες) εγκαταλείποντας στη θάλασσα ανθρώπινες ζωές που δεν φτάνουν πάντα με ασφάλεια στον προορισμό τους. Σοκάρει να βλέπουμε μετανάστες γαντζωμένους σε κλουβιά για τόνους» υπογράμμισε.

Στα μέσα Ιουνίου, επτά μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Σικελίας γαντζωμένοι απεγνωσμένα σε ένα κλουβί για την αλιεία τόνων ενός αλιευτικού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν σε ομάδα 95 μεταναστών που διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με την HCR, το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν 40 θάνατοι ή εξαφανίσεις μεταναστών στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να περάσουν από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία, έναντι 500 θανάτων του 2012.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ακτοφυλακές της Ιταλίας και της Μάλτας διέσωσαν 800 μετανάστες που προέρχονταν κυρίως από τη Λιβύη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024