Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας το κόμμα του Σαρκοζί

Στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας το κόμμα του Σαρκοζί

Η προεκλογική εκστρατεία του 2012 επέστρεψε για να «κυνηγήσει» την γαλλική αντιπολιτευόμενη Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), η οποία φθάνει στα πρόθυρα χρεοκοπίας με την απόφαση-κόλαφο του Συνταγματικού Συμβουλίου για δαπάνες πέραν των νόμιμων ορίων που μεταφράζεται σε πρόσθετη «τρύπα» 11 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του κόμματος. Οργισμένη αντίδραση Σαρκοζί· παραιτείται από το Συμβούλιο και ζητά μέσω Facebook δωρεές προς το UMP. Παρέμβαση Ολάντ, ζητά σεβασμό προς το Συνταγματικό Συμβούλιο από το σύνολο της πολιτικής τάξης της Γαλλίας.

Στο χείλος της χρεοκοπίας εξωθείται η γαλλική αντιπολιτευόμενη Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) μετά την απόφαση-κόλαφο του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο έκρινε τελεσίδικα ότι ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο οι δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012 με συνέπεια να στερείται το UMP 11 εκατ. ευρώ σε κρατική χρηματοδότηση.

Ο Σαρκοζί παραιτήθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο καταγγέλλοντας «απόφαση πρωτόγνωρη για την 5η Γαλλική Δημοκρατία» και απηύθυνε μέσω Facebook έκκληση για δωρεές προς την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, η οποία αντιμετώπιζε ήδη οικονομικά προβλήματα, και τώρα έρχεται αντιμέτωπη με πρόσθετη «τρύπα» 11 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου συνιστά τεράστιο πλήγμα για το UMP και τον ίδιο τον Νικολά Σαρκοζί που βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπος με δικαστικές υποθέσεις, ωστόσο φαίνεται παράλληλα πως δίνει στον τέως πρόεδρο της Γαλλίας την αφορμή για να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στην πολιτική ζωή με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε (κατόπιν προσφυγής του ίδιου του Σαρκοζί με την ελπίδα της απαλλαγής) απόφαση της 19ης Δεκεμβρίου του 2012, βάσει της οποίας το ύψος των προεκλογικών δαπανών ξεπέρασε κατά 2,1% το ανώτατο επιτρεπτό όριο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Το UMP ξόδεψε 22.872.615 στην εκστρατεία, 466.118 ευρώ περισσότερα από το επιτρεπτό όριο.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, το πρωί της Πέμπτης, ο Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε με τον νυν πρόεδρο του UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, και εν συνεχεία ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο (ο Σαρκοζί είναι βάσει του Συντάγματος διά βίου μέλος του Συμβουλίου, όπως και όλοι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας).

Ο ίδιος ανέφερε πως παραιτείται από το Συμβούλιο για να «ανακτήσει την ελευθερία του λόγου», και την Παρασκευή επανήλθε με ανάρτηση στο Facebook στην οποία καταγγέλλει την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου και απευθύνει έκκληση για δωρεές προς τη γαλλική δεξιά.

«Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, που πριν από ένα χρόνο συνέβαλε στο να συσπειρώσει σχεδόν έναν στους δύο Γάλλους, δεν θα επωφεληθεί από καμία κρατική χρηματική απόδοση [για τις προεκλογικές δαπάνες]» αναφέρει ο Σαρκοζί.

«Σε όλα τα πολιτικά κόμματα αποδόθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις, εκτός από το UMP. Αυτή η πρωτόγνωρη για την η Γαλλική Δημοκρατία κατάσταση θέτει σε κίνδυνο το κόμμα που θα πρέπει να προετοιμάσει την τόσο απαραίτητη πολιτική εναλλαγή μετά το σοσιαλισμό. Πέρα από το κόμμα UMP, το γεγονός αφορά όλους όσους ενδιαφέρονται για τον πλουραλισμό» συνεχίζει.

Και καταλήγει: «Θα πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου δραστηριοποιούμενος για την εγγύηση μιας δημοκρατικής και ελεύθερης έκφρασης στη χώρα μας. Σας ζητώ να με βοηθήσετε κινητοποιούμενοι, όπως και εγώ ο ίδιος θα το κάνω γι’ αυτόν τον σκοπό».

Η δήλωση αυτή του Σαρκοζί δικαιώνει τις προβλέψεις αναλυτών που θεωρούσαν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου θα είναι η αφορμή προκειμένου ο Σαρκοζί να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στην πολιτική ζωή της χώρας, με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την παραίτηση από το Συνταγματικό Συμβούλιο, η εφημερίδα Le Figaro επισημαίνει, σύμφωνα με τις επεξηγήσεις που έδωσε το ίδιο το Συμβούλιο, πως το ισχύον δικαιικό πλαίσιο δεν επιτρέπει πρώην προέδρους της Δημοκρατίας που είναι διά βίου μέλη του να παραιτηθούν παρά μόνο εξαιτίας σωματικής αναπηρίας.

Το επίσης συντηρητικό περιοδικό Le Point σχολιάζει: ««Τον καταλαβαίνουμε [όταν λέει θέλει να αποκτήσει την ελευθερία του λόγου], αλλά άραγε, τι εννοεί; Ότι οι σοφοί του Συνταγματικού Συμβουλίου δεν είναι και τόσο σοφοί; Ότι και αυτοί έχουν να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς μαζί του; Ότι συμμετέχουν σε συνωμοσία για να εμποδίσουν την πολιτική επιστροφή του; Δεν είναι και τόσο πειστικά όλα αυτά».

Στενοί συνεργάτες του Σαρκοζί καυτηριάζουν την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου -μία άνευ προηγουμένου απόφαση για πρώην αρχηγό κράτους- μιλώντας στον γαλλικό Τύπο.

Ο Μπρις Ορτεφέ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, εξέφρασε «αγανάκτηση» για το «αδιάκοπο μένος» κατά Σαρκοζί. Ο πρώην σύμβουλός του, Ανρί Γκενό, δήλωσε επίσης ότι «μία δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Για την ώρα, πάντως, πρώτιστο μέλημα του κόμματος UMP είναι η συγκέντρωση χρημάτων και όπως επισημαίνει η εφημερίδα Liberation «δεν έχει άλλη επιλογή από το να απευθυνθεί στη γενναιοδωρία των μελών, εκτός αν επιλέξει μια θανατηφόρα λιτότητα».

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει ότι επανειλημμένα το κόμμα του είχε προειδοποιήσει το UMP για μη σεβασμό των κανόνων και «για κατασπατάληση των πόρων από τον Νικολά Σαρκοζί κατά την εκστρατεία».

Παρέμβαση Ολάντ, ζητά σεβασμό προς το Συνταγματικό Συμβούλιο

Υπό το φως των γεγονότων ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε το σύνολο της πολιτικής τάξης της Γαλλίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου.

«Το Συνταγματικό Συμβούλιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, πλήρως σεβαστό, απολύτως σεβαστό και κανείς δεν μπορεί να υποπτεύεται, να αμφισβητεί αυτόν τον θεσμό και να θεωρείται ότι δεν αμφισβητεί το σύνολο των θεσμών» σημείωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τύνιδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Οι αποφάσεις αυτές «επιβάλλονται σε όλους» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Δεν θα σχολιάσω, πόσο μάλλον από εδώ στην Τυνησία, τις συμπεριφορές, τις δηλώσεις παραγόντων ή πολιτικών αξιωματούχων» συμπλήρωσε.

«Επιπλέον εγώ είμαι ο εγγυητής των θεσμών, αυτό το καθήκον μου ανατέθηκε από τους Γάλλους. Το Συνταγματικό Συμβούλιο είναι ένας θεσμός της Δημοκρατίας, ο οποίος, μέσω της ανεξαρτησίας του, ρυθμίζει ζητήματα που εναπόκεινται μόνον στην δική του αρμοδιότητα» υπογράμμισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024