Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με κλείσιμο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βολιβία απειλεί ο Μοράλες

Με κλείσιμο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βολιβία απειλεί ο Μοράλες

Ο βολιβιανός πρόεδρος 'Εβο Μοράλες μίλησε ακόμη και για «κλείσιμο, εάν χρειαστεί» της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λα Πας, καταγγέλλοντας την πίεση που άσκησε η Ουάσινγκτον σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες απαγόρευσαν την πτήση του αεροσκάφους του στον εναέριο χώρο τους, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σε αυτό επέβαινε ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν. Ο Μοράλες πλαισιωνόταν από ηγέτες χωρών της νότιας Αμερικής που είχαν έρθει στη Βολιβία ακριβώς για να συζητήσουν την αντίδρασή τους στο περιστατικό και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ζητήσουν συγγνώμη.

Ο βολιβιανός πρόεδρος ‘Εβο Μοράλες μίλησε ακόμη και για «κλείσιμο, εάν χρειαστεί» της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λα Πας, καταγγέλλοντας την πίεση που άσκησε η Ουάσινγκτον σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες απαγόρευσαν την πτήση του αεροσκάφους του στον εναέριο χώρο τους, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σε αυτό επέβαινε ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Μοράλες πλαισιωνόταν από ηγέτες χωρών της νότιας Αμερικής που είχαν έρθει στη Βολιβία ακριβώς για να συζητήσουν την αντίδρασή τους στο περιστατικό και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ζητήσουν συγγνώμη.

«Θα εξετάσουμε, εάν χρειαστεί, το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βολιβία. Δε χρειαζόμαστε μια πρεσβεία των ΗΠΑ» τόνισε ο Μοράλες στην Κοτσαμπάμπα, όπου έγινε η συνάντηση με τους ηγέτες της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, του Ισημερινού και της Ουρουγουάης για υποστήριξη στον βολιβιανό πρόεδρο μια ημέρα μετά την περιπετειώδη επιστροφή του από τη Ρωσία.

«Δε θα διστάσω να κλείσω την πρεσβεία των ΗΠΑ, έχουμε την αξιοπρέπειά μας, την κυριαρχία μας, χωρίς τις ΗΠΑ θα αισθανθούμε καλύτερα πολιτικά, πιο δημοκρατικά» τόνισε ο Μοράλες, ο οποίος απέλασε τον αμερικανό πρέσβη από τη Βολιβία το 2008 και έκλεισε την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) στις αρχές του 2009, θεωρώντας ότι αναμιγνύονται στην πολιτική ζωή της χώρας. Καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στη Βολιβία εκτελεί σήμερα ένας επιτετραμμένος.

‘Ενα άλλο θέμα που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι η ανακοίνωση την 1η Μαΐου από τον Μοράλες της εκδίωξης από τη χώρα της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη USAID.

Η USAID βρίσκεται στη χώρα «για πολιτικούς και όχι για κοινωνικούς σκοπούς», είχε δηλώσει τότε ο Μοράλες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο ανέφερε επίσης στην Κοτσαμπάμπα ότι η CIA διέταξε την Τρίτη το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για το αεροσκάφος του Μοράλες, υποστηρίζοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με «υπουργό μιας εκ των ευρωπαϊκών αυτών κυβερνήσεων» που δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, «ο υπουργός αυτός τού είπε ότι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή στις αεροναυτικές αρχές της χώρας του και ο οποίος είπε ότι στο αεροσκάφος του Μοράλες βρισκόταν ο Σνόουντεν, είναι της CIA».

«Ζητώ ήρεμα αλλά σοβαρά από αυτούς που παραβίασαν το νόμο να αναλάβουν την ευθύνη για τα λάθη που έκαναν, είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες. «Να ζητήσουν για μια φορά στη ζωή τους συγγνώμη» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024