Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στόχος να σώσουμε τη φύση λένε οι πράσινοι νεοναζί της Μογγολίας

Στόχος να σώσουμε τη φύση λένε οι πράσινοι νεοναζί της Μογγολίας

Αφήνοντας το κυνήγι των μεταναστών και σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κάπως τις συμπάθειες της κοινής γνώμης, νεοναζιστές στη Μογγολία αναβαπτίζονται σαν περιβαλλοντική οργάνωση και στρέφονται κατά ξένων εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα πλούσια κοιτάσματα της χώρας–αλλά δεν εγκαταλείπουν τον θαυμασμό στον Χίτλερ. Το κύμα εισαγωγής ξένων εταιρειών για τα πλούσια κοιτάσματα έφερε και ένα είδος εθνικισμού των φυσικών πόρων στη χώρα...

Αφήνοντας το κυνήγι των μεταναστών και σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κάπως τις συμπάθειες της κοινής γνώμης, νεοναζιστές στη Μογγολία αναβαπτίζονται σαν περιβαλλοντική οργάνωση και στρέφονται κατά ξένων εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα πλούσια κοιτάσματα της χώρας.

Όσα κρύβει το υπέδαφος της Μογγολίας (χρυσός, χαλκός, σίδηρος) έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια ξένες βιομηχανίες που απέκτησαν άδειες για την εκμετάλλευσή τους.

Τα ορυχεία είναι η βαριά βιομηχανία της Μογγολίας: παράγει το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της χώρας, αφήνοντας την κτηνοτροφία –την παραδοσιακή απασχόληση των κατοίκων- πολύ πίσω.

Ωστόσο, μεταδίδει το Reuters, το κύμα εισαγωγής ξένου κεφαλαίου (και πολλών ξένων εργατών από την Κίνα και την νοτιοανατολική Ασία) έφερε και ένα είδος εθνικισμού των φυσικών πόρων στη Μογγολία. Και φυσικά τον ‘κλασικό’ φόβο ότι έρχονται οι ξένοι και πάιρνουν τις λίγες δουλειές.

Ο συντάκτης παρακολουθεί τα μέλη της νεοναζιστικής ομάδας «Λευκή Σβάστικα»: τυπικοί νεοναζί με ξυρισμένα κεφάλια, βαριές μπότες και στρατιωτικές στολές, ακόμα και Σιδηρούς Σταυρούς.

«Παλιότερα δουλεύαμε με σκληρά μέσα, αλλά τώρα αλλάξαμε προσέγγιση, διαδηλώνουμε», λέει ο αρχηγός της ομάδας. Η ομάδα του κατηγορείται ότι στο παρελθόν κούρευε τις ιερόδουλες που είχαν ξένους πελάτες. «Απλά τους κόβαμε τα μαλλιά», δικαιολογείται. «Ήταν σκληρό αυτό, αλλά πέρασαν αυτά», λέει.

«Σήμερα ο βασικός μας στόχος είναι να σώσουμε τη φύση, κάνουμε πράγματα για να σώσουμε το περιβάλλον», υποστηρίζει και εξηγεί ότι άλλαξαν πλέον στάση από το να μάχονται ξένους στους δρόμους, «μαχόμαστε τις εταιρείες εξόρυξης».

Τα μέλη της Λευκής Σβάστικας (έχει πάνω από 100 μέλη) επέδραμαν σε ορυχεία και ζητούν χαρτιά, ενώ παίρνουν και δείγματα από το έδαφος για να διαπιστώσουν αν είναι μολυσμένο.

Αλλά παρόλα αυτά δεν εγκαταλείπουν τον θαυμασμό στον Χίτλερ. «Αυτά τα κάνουμε γιατί η κατάσταση στη Μογγολία θυμίζει το 1939 και το κίνημα του Χίτλερ μεταμόρφωσε τη χώρα του σε ισχυρή χώρα», εξηγεί.

Αξιωματικός της Αστυνομίας αναφέρει πώς και γιατί εμπλέκονται οι νεοναζί στα ορυχεία.

Υπάρχουν, αναφέρει καταγγελίες ότι ξένες εταιρείες προσλαμβάνουν Μογγόλους και τους κακομεταχειρίζονται ή τους βάζουν να δουλεύουν υπερωρίες ή ακόμα δεν τους καταβάλουν όλα τα οφειλόμενα. Μερικοί εργαζόμενοι τους καλούν τις «εθνικιστικές ομάδες», όπως τις λέει ο αξιωματικός, για να επιλύσουν τις διαφορές με τους εργοδότες, με τον δικό τους τρόπο…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024